POLITIK Region Värmland delar med sig av lite tips till svarta ”transpersoner” som vill ”samamma” sina barn.

Det var under gårdagen som Region Värmland publicerade en bisarr bild på Instagram, där man gör reklam för vad man kallar ”samamning”.

Den tecknade bilden föreställer en muslimsk sjuksköterska iklädd hijab som frågar ”Vem är det som ska amma?”, varpå båda svarta föräldrarna med oklar könstillhörighet räcker upp armarna.

En av afrikanerna ammar bebisen medan den andra föräldern, som i övrigt ser ut som en manlig karaktär, har sina kvinnobröst kopplade till en maskin.

"Amning för transpersoner"

Igångsatt amning, eller inducerad amning, innebär amning av ett barn som du inte själv har fött”, presenterar regionen.

Du kan välja att amma oavsett om du är cis-eller transperson, oavsett om du fött barnet eller inte. Förutsättningarna för att få igång en mjölkproduktion varierar dock, bland annat beroende på vilka hormonnivåer du har i kroppen”, skriver Region Värmland längre ner i inlägget.

Vidare skriver man att det inte är nödvändigt att amma sitt barn för att tillgodose barnets behov. Slutligen hänvisar man till homolobby-organisationen RFSL som källa till inlägget.

Avstängt kommentarsfält

Det bisarra inlägget mötte enorm kritik på sociala medier. Först och främst på Instagram, där inlägget publicerades. Kritiken blev så stor att Region Värmland kände sig tvungna att stänga av kommentarsfältet, trots att man låter det vara öppet på alla andra inlägg.

På Twitter kommenterar flera användare hånfullt med att regionen försöker samla ”woke-poäng”, eller politiska godhetspoäng.

En brun, en svart och en muslim. Är det kanske så det ser ut i region Värmland numera? Eller sitter det månne ängsliga socialister i ledningen?”, kommenterar en person på Twitter.