INRIKES Samtalen till Bris under jullovet ökade med 19 procent jämfört med förra året. Samtidigt har samtal som handlar om allvarlig psykisk ohälsa, våld, övergrepp och kränkningar ökat.

I ett pressmeddelande skriver organisationen Barnens rätt i samhället (BRIS) att man ser en oroväckande ökning av samtal till sin stödlinje, dit barn kan ringa för att få prata med en vuxen. Enligt Bris är julen traditionellt en tid då man får många samtal. Men under det senaste jullovet fick man fler än 2 400 samtal från barn som mådde dåligt, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med förra året.

Samtidigt ökade samtalen rörande våld, kränkningar och sexuella övergrepp i hemmet med hela 51 procent.

— Vi vet att julledigheten kan vara extra svårt för en del barn. När skolan stänger och fritidsaktiviteterna har uppehåll försvinner de viktiga vuxna som annars finns i barnens liv. Julledigheten har även ett stort fokus på just familjen, vilket kan bli jobbigt för de barn som lever i familjer där det finns våld och konflikter, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Men den vanligaste orsaken att barn ringer till Bris är fortsatt psykisk ohälsa, uppger organisationen. Hälften av samtalen ska ha rört saker som nedstämdhet, självdestruktivitet, ångest, ätstörningar och självmord. Just samtal rörande självdestruktivitet och självmord har ökat med 43 respektive 47 procent jämfört med förra året.

— Det är oroväckande att se att samtalen om psykiska ohälsa fortsätter att öka. Det är en utveckling vi har sett sedan pandemins början, en period som påverkade många barn och unga negativt. Oavsett vad orsaken till ökningen beror på är det uppenbart att samhället måste bli bättre på att fånga upp barn som mår dåligt och stärka barns psykiska hälsa, säger Magnus Jägerskog.