MÄNNISKOHANDEL Han godtog först en uppgörelse enligt vilken han ska ersätta offret med 40 miljoner dollar, men vägrade sedan betala och säger sig inkomma med motstämning angående utpressning.

Nordfront har tidigare skrivit om vissa finansmäns och riskkapitalisters inblandning i människohandel och det rättsliga efterspelet därtill.

Den 57-årige väletablerade judiske riskkapitalisten och miljardären vid Sequoia Capital Michael Goguen har avskedats från företaget efter en dramatisk rättsprocess, där han anklagas för att ha kränkt en kvinna ”sexuellt, psykiskt och känslomässigt” i 13 år och därefter vägrat att till fullo ersätta henne i enlighet med en ingången uppgörelse.

Goguen, partner vid Sequoia sedan närmare 20 år, uppges ha undertecknat ett kontrakt enligt vilket han åtar sig att ersätta Amber Laurel Baptiste med 40 miljoner dollar mot att hon släpper en presumptiv rättsprocess mot honom.

Han har dock enligt en stämningsansökan vid San Mateo County Superior Court för en tid sedan endast betalat 10 miljoner dollar.

Enligt stämningsansökan har Baptiste sedan 15 års ålder varit ett offer för människohandel.

Lovade hjälpa henne fly människohandlarna – till ett pris

Här hävdas vidare att Goguen 2001 träffade henne på en ”strippklubb” och lovade hjälpa henne att ”fly från människohandlarna” om hon ”hade sex med honom”.

Baptiste hävdar att Goguen våldtog och ofredade henne i många år, ett händelseförlopp som ska inkludera en incident där hon lämnades ”blödande och ensam på golvet i ett hotellrum i ett främmande land”.

I stämningsansökan förklaras att Goguen 2012 accepterade att ersätta Baptiste för hennes utgifter som en kompensation för övergreppen, men att han vägrade att fortsätta betala i mitten av år 2013.

Uppgörelse

Baptiste ”stod då i begrepp att stämma Goguen” men hans advokater föreslog istället 2014 en uppgörelse enligt vilken han går med på att betala henne 40 miljoner dollar uppdelat i fyra delbetalningar, hävdas i stämningsansökan.

En representant för Sequoia Capital har delgivit Business Insider följande uttalande:

”Vi fick kännedom om dessa anspråk på torsdagen. Vi förstår att dessa anklagelser är obevisade och ej relaterade till Sequoia. Inte desto mindre beslutade vi att Mikes avsked var den lämpliga åtgärden att vidta.”

Fruktansvärda anklagelser – motstämning kommer

I ett uttalande som presenterats av hans advokat Diane Doolittle, underkänner Goguen anklagelserna för och hävdar att hans relation med Baptist var ”romantisk”.

”Dessa fruktansvärda anklagelser mot mig kommer vid slutet av en +10 års romantisk relation som slutade på ett dåligt sätt. Föga förvånande är stämningsansökan full av varje floskel man kunde rikta mot någon i dagens samhälle, för att förstöra personens goda rykte.”

Gorguen skriver vidare att han kommer lämna in en motstämning om utpressning.

”Från min sida kommer en motstämning med anklagelser om utpressning inlämnas till domstolen på måndagsmorgonen. Den kommer att innehålla en enorm mängd bevis, inklusive meddelanden från en period på flera år, vilka visar att hon var romantiskt engagerad i mig och uttryckte sin kärlek till mig - samt respekt och uppskattning för den jag är och min godhjärtade behandling av henne.”

Avslutningsvis hävdar Goguen att tvisten med Baptiste inte har något med företaget Sequoia att göra och betonar att han nu får möjlighet lägga all sin energi på en enda sak.

”Den här saken är rent personlig och har ingen anknytning till Sequoia. Mitt avsked därifrån tillåter mig att med full styrka fokusera på att rentvå mitt namn samt att ägna all min kraft till att uppnå rättvisa – ett förfarande som inleds på måndagsmorgonen med inlämnandet av min motstämning med anklagelser om utpressning.”