USA Den republikanske presidentkandidaten Ron DeSantis använde nyligen svensk transvård för barn som skräckexempel i en debatt. ”Det är att skära bort könsorganen, det är att stympa de här minderåriga”, sa guvernören.

Floridas guvernör Ron DeSantis är Donald Trumps främste rival om nomineringen till Republikanernas presidentkandidatur till nästa års amerikanska presidentval.

Som guvernör av Florida har DeSantis förbjudit så kallat könskorrigerande behandling av minderåriga. Nyligen använde DeSantis dessutom Sverige som skräckexempel för att försvara förbudet, skriver Daily Wire.

— Det är att skära bort könsorganen, det är att stympa de här minderåriga, det är oåterkalleliga behandlingar. Och det är något som andra länder i Europa, som Sverige, efter att de börjat göra det, såg att det gjorde oöverskådlig skada. De lade ner det. Jag har skrivit under lagar i Florida som förbjuder stympning av minderåriga, för att det är fel. Vi kan inte tillåta det i vårt land, sa DeSantis.

Men New York Times har ”faktakollat” utspelet och skriver att DeSantis utspel är ”missvisande” då könsbyte för barn inte är förbjudet i landet. ”Sverige har inte stängt den könsrelaterade vården för unga, men begränsat den”, skriver tidningen som hänvisar till Socialstyrelsens nya riktlinjer 2022 där det framgår att så kallad pubertetshämmande och könsbekräftande hormonbehandling för personer under 18 bara kan tillåtas i undantagsfall.