RYSSLAND. Den så kallade oppositionsfiguren Aleksej Navalnyj har dömts till 2,5 års fängelse för ha brutit mot ett villkorligt fängelsestraff.

Det var i samband med att den ryske Vladimir Putin-kritikern Aleksej Navalnyj  i augusti förra året var inlagd på sjukhus i Tyskland som han missade att anmäla sig hos sin övervakare enligt reglerna för ett villkorligt fängelsestraff som han avtjänade. Navalnyj kom sedermera att åtalas för brott mot det villkorliga fängelsestraffet, som han avtjänade efter att ha förskingrat närmare 4 miljoner kronor från två olika företag, men försvarade sig med att han under tiden låg i koma efter att ha blivit förgiftad.

Enligt RT har dock intyg från tyska läkare visat att Navalnyj vid tiden då han skulle ha rapporterat till övervakaren redan vaknat från koman, något som inte nämns i exempelvis Aftonbladet. Därför har en rysk domstol funnit honom skyldig för brottet och dömt honom till 3,5 års fängelse. Han kommer dock endast att avtjäna 2,5 år då han redan suttit 24 månader i husarrest.

Under de senaste två veckorna har Navalnyjs följare protesterat över hela Ryssland, med våldsamma sammandrabbningar med polis och ett stort antal gripanden som följd. Nyligen gjorde polisen även razzior mot flera av Navalnys främsta allierade, inklusive hans talesperson Kira Yarmysh och politikern Lyubov Sobol. Dessa kom också att sättas i husarrest.


  • Publicerad:
    2021-02-02 19:00