RYSSLAND. Amerikanska högerextremister som skulle kunna hota Ryssland tränas upp i Ukraina, hävdar ryska säkerhetsrådet.

Ministern för Rysslands säkerhetsråd och före detta chefen för sovjetiska KGB:s antikorruptionsenhet, Nikolay Patrushev, säger i en intervju till ryska statens tidning Ryska tidningen (Российская газета) att det kan komma att formas en ”nynazistisk” allians i Europa.

Patrushev, som upprepade gånger har träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och under Simon Peres tid stödde byggandet av världens då största judiska ”förföljelse- och toleranscenter” i Ryssland, talar ofta om hotet från ”nazismen” och att västvärlden verkar ha glömt ”nazismens fasor” under andra världskriget. Han ser ett högerextremistiskt hot byggas upp, inte minst i grannlandet Ukraina.

Den sovjetnostalgiska extremvänstertankesmedjan Суть Времени – i väst kallad The Essence of Time Movement – som med sitt Röda Projektet vill återinföra Marxist-Leninistisk och gramscisk ideologi i Ryssland, hör i Patruschevs uttalanden ett vänsterideologiskt stöd i Putins regering.

— Idag finns det ett uppenbart och omedelbart hot att en nynazistisk allians kommer att bildas i Europa, säger Patrushev i intervjun publicerad på annandagen.

— Detta underbyggs av en allmän trend att revidera historien, framför allt beträffande utfallet av andra världskriget, något som stöds i ett antal västeuropeiska stater, fortsätter han.

”Azovbataljonen tränar amerikaner”
Som exempel på dessa västliga stater nämner han USA, där enligt honom ”hundratals högerextremistiska grupper är aktiva”.

Han säger också att ”amerikanska medieundersökningar” visar att den ukrainska paramilitära ”nynazistiska” Azovbataljonen används som plattform för att träna amerikanska högerradikala element som verkar för att ”sprida idén om den vita rasens överlägsenhet”.

Patrushev hävdar vidare att FBI ofta avslöjar uppgifter om att ”ledare för amerikanska högerextremistiska grupper tränas under flera månader av radikala organisationer i Ukraina”.

”Väst är nazistvänligt”
Som stöd för sina påståenden hänvisar han till väststaternas historiskt ”vänliga attityd till ”nazismen”. Den är tydlig genom att väststaterna inte stoppade ”nazismens” framväxt efter första världskriget, menar Patrushev

— Man bör komma ihåg att de på ett liknande sätt blundade inför nazismen efter första världskriget. Många politiska figurer i Storbritannien, Frankrike och USA betraktade nazisterna som potentiella allierade mellan 1920 och 1930, som de lätt skulle kunna skicka i anfall mot Sovjetunionen, säger Patrushev.

Essence of Time kopplar Patrushevs påståenden till de 200 000 polacker som den 11 november gick genom Warszawa för att fira Polens 100-årsjubileum av självständighetsdagen, då även Polens president och premiärminister deltog.

Tankesmedjan nämner i sammanhanget inget om den spända situationen mellan det USA-stödda Ukraina och Ryssland, eller om USA:s kommande anläggande av en militärbas i Polen.

Källa:
Глава Совбеза России: в Европе может быть создан неонацистский союз


  • Publicerad:
    2018-12-30 11:00