Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

S och V reagerar på beslut att inte resa våldsuppmuntrande staty

Av Redaktionen, 2015-02-19
redaktionen@nordfront.se

VÄXJÖ. Flera politiker från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kritiserar nu beslutet att inte resa judestatyn i Växjö, liksom motiveringen att den förespråkar våld mot meningsmotståndare.

Förra veckan sade arbetsutskottet nej till det tidigare beslutet från Växjös kulturnämnd att resa en staty i staden för att hedra minnet av när en kvinna med polsk-judiskt ursprung slog en demonstrant från Nordiska rikspartiet i huvudet med en väska 1985.

”Växjös kulturnämnd har i sin okunnighet och tanklöshet halkat in på en väg som leder till en hyllning av det råa våldet och förtryck av oliktänkande”, skrev Mats Bergström, före detta universitetslektor i juridik, i ett debattinlägg i Smålandsposten tidigare i år.

Pontus Samuelsson, aktiv inom SSU och socialdemokratisk ledamot i just Växjös kultur- och fritidsnämnd, har nu startat en namninsamling för att protestera mot beslutet. Att kvinnan som slår en meningsmotståndare i bakhuvudet uppmanar till våld ”håller inte vi med om”, säger han till SVT. Att angripa en demonstrant med våld handlar istället om ett symbolvärde för hur ”civilsamhället reser sig mot ickedemokratiska krafter”.

Flera andra politiker angriper nu arbetsutskottets beslut. Marianne Dahlberg (S) säger att statyn rent av uppmanar till icke-våld:

– Den uppmanar absolut inte till våld, snarare till det motsatta. Den här tanten blir en symbol för protester mot någonting folk är väldigt rädda för, säger hon.

Även Lars Ohly (V) har kommenterat beslutet. Enligt honom duger inte argumentet att statyn uppmuntrar till våld. Dessutom har vissa grupper större rätt än andra att använda våld i det svenska samhället.

– Det är fullständigt uppåt väggarna. Jag hörde intervjun med Eva Johansson (kulturnämndens ordförande, reds. anm.) i går, och hon hade egentligen inget annat argument än att den kunde uppmuntra till våld. Men det här handlade om ett desperat uttryck från en människa som varit med om det värsta som kan tänkas, säger Lars Ohly (V), till SVT.

Källor:
Politiker kritiserar beslutet
Upprop för att resa tantstatyn i Växjö


  • Publicerad:
    2015-02-19 10:45