POLITIK. Den kontroversiella statyn där en judisk kvinna slår en handväska i huvudet på en tänkt nationalsocialist fick till sist tummen ner av Växjö kommun efter en hätsk debatt om yttrandefrihet. Nu har statyn hamnat i Varberg istället.

3482532_2048_1152


Miniatyr av bronsstatyn. Orginalbilden som ligger till grund för statyn kan ses HÄR.

Det välkända fotot, där en judisk kvinna precis är i stånd till att slå en handväska i huvudet på en av Nordiska rikspartiets medlemmar på stortorget i Växjö 1985, har blivit bronsstaty. Statyn är tillverkad av Susanna Arwin och i vintras övervägde Växjö kommun att köpa statyn av Arwin för att eventuellt placera den just på stortorget. Förslaget fick dock tummen ner efter en hätsk debatt där flera kritiska debattörer förklarade för kommunen vad yttrandefrihet egentligen innebär.

Nu har dock kommunisten, miljonären och hotellägaren Lasse Diding köpt statyn och vill nu skänka den till Varbergs kommun så att den kan sättas upp på offentlig plats.

— Statyn har ett stort konstnärligt och symboliskt värde, särskilt efter den debatt som varit i Europa med starka, fascistiska högerströmmar. Det är ett konstverk som direkt kryper in i samhällsdebatten och vår tids brännande frågor, säger han.

Diding menar vidare att han har svårt att förstå kritikerna som menar att statyn uppmanar till våld. För honom är det ”en fin symbol för antifascistiskt motstånd”.

Susanna Arwin är positiv till Didings beslut att köpa statyn och skänka den till kommunen. Det måste finnas symboler mot nationalsocialism och rasism menar hon.

— Det är oerhört roligt. Statyn är ett viktigt monument för civilkurage. Jag hoppas att kommunen ser bortom det tjabbel som varit om helt fel saker, och ser det stora och fina i det. Vi måste ha symboler mot krafter som nazism och rasism, säger hon.

Anhörig till judinnan inte lika glad
Varbergs kommun har redan gjort tummen upp för att placera statyn i staden, men en av den avbildade kvinnans anhöriga är inte lika positivt inställd till tilltaget. Den anhörige mannen har bland annat redan skrivit till kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil och förklarat att han kommer att göra allt för att stoppa projektet.

— Han vill bara inte att statyn ska sättas upp i Varberg. Och för honom och många andra är det hans släkting som är avbildad. Han är angelägen och påpekar att hans släkting definitivt inte har någon koppling till Varberg, säger Stenkil.

Källor:
Diding tar omtalad staty till Varberg
Anhörig vill inte se väskstatyn i Varberg


  • Publicerad:
    2015-09-29 20:25