BEDRÄGERI Vid överlevnad erbjuds, visar det sig, istället för asyl ett ”villkorligt frigivningstillstånd” – som bara på papperet skyddar från utvisning, och samtidigt berövar den sökande rätt till några välfärdstjänster.

I Israel pågår en rekryteringskampanj, där afrikanska asylsökande i utbyte mot militärtjänst i Gaza utlovas permanent uppehållstillstånd. Detta rapporterar tidningen Haaretz.

Kampanjen, som för närvarande siktar på att täcka upp för en officiell brist på cirka 10 000 soldater, är samordnad mellan lokala myndigheter å ena sidan – vilka handhar själva identifikationen av nya rekryter – samt den israeliska armén och inrikesministeriet å den andra – vilka ansvarar för deras utbildning.

Det finns cirka 30 000 afrikanska asylsökande i Israel, av vilka uppskattningsvis 5 000 är födda i landet. De flesta av dessa saknar vad som här benämns ”permanent status”.

Enligt Haaretz önskar unga asylsökande afrikaner i Israel inget hellre än att ta värvning och förmedlar skamkänslor över det, som de upplever det, överhängande hotet att bli förnekade möjligheten att göra det.

— Det är förolämpande att staten säger till mig att jag inte är en del av samhället. Mina vänner tar värvning om fyra månader. Okej, jag måste inte ha ett ID, men låt mig åtminstone ta värvning med dem. Det gör ont, säger Arim Timi Yaman, en eritreansk flykting som växt upp i Israel och gått i israeliska skolor, till tidningen.

Tillfrågad om sin syn på den israeliska regeringens sätt att rekrytera flyktingar svarar 21-åriga Panan Solomon:

— Kanske att en ej inblandad person skulle betrakta detta som ett solklart fall av exploatering, men ni måste förstå att jag har drömt att få att tjäna armén så länge jag kan minnas, att få ge min del till det här landet för att sedan äntligen bli en israeliska. Det här är min livsdröm. De som inte känner denna brist på tillhörighet kan se det här som exploatering. Men den som faktiskt gör det, vet att det bara finns en väg för mig – framkomlig eller ej.

Trots att Israel har skrivit under FN:s flyktingkonvention har landet beviljat försvinnande få asylsökande flyktingstatus.

Den eritreanske flyktingen Arim Timi Yaman kommenterar i tidningen:

— De tar bort dina rättigheter, sätter oräkneliga restriktioner på dig och utövar alla tänkbara påtryckningar för att få dig iväg härifrån.

Enligt Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS) började Israel inte behandla asylansökningar från sudanesiska och eritreanska flyktingar förrän 2012 och mindre än 0,5 procent av de granskade ansökningarna har av myndigheter sedan dess befunnits vara ”legitima”.

Lönen: Den status som berövar innehavaren allt

I stället för asyl erbjuder regeringen dem, som i västländer behandlas som flyktingar, ett ”villkorligt frigivningstillstånd” – som visserligen på papperet skyddar dem från utvisning, men samtidigt förnekar dem tillgång till vare sig sjukvård eller några som helst andra välfärdstjänster. Inrikesministeriet har vidare efter hand på ett väldigt konkret sätt komplicerat förnyelseprocessen, bland annat genom att

  • kräva tätare förnyelser.
  • dra ner på antalet anställda handläggare.
  • minimera ansökningskontorens öppettider.

Detta har enligt HIAS lett till frekventa arresteringar för utgånget tillstånd.

— Varje gång jag går för att förnya mitt visum ser jag skylten, där staten erbjuder mig pengar för att jag ska lämna frivilligt – och varje gång gråter jag igen, säger Yaman och tillägger:

— Allt jag vet är Israel. Men de tar bort dina rättigheter och sätter så många restriktioner på dig, utövar alla möjliga påtryckningar för att få dig härifrån. Sådant försätter dig i ett depressivt tillstånd.

Tidningen Middle East Eye redogör för en tidigare rapport som avslöjar att inte en enda av de asylsökande, som efter den 7 oktober stridit för den judiska staten i Gaza, har beviljats permanent status. Försvarskällor uppger att ”anmälningar rörande etiska farhågor kring rekrytering” på grund av resursbrist ej behandlas.

Nu rapporterar israeliska tidningar med hänvisning till militära källor att asylsökande används i olika militära specialoperationer, i vilket sammanhang Haaretz påminner om skildringar av ”sättet på vilket den israeliska armén placerar ut asylsökande” genom en förordning införd av den israeliska militärcensorn riskerar att leda till åtal för röjande av sekretessbelagd militär information.