INRIKES På en marknad i Bergsåker sålde en man olika föremål från det nationalsocialistiska Tyskland. När han konfronteras av en ”journalist” tar han avstånd från ”nazismen” men tillägger att journalister kommer att få mindre att säga till om.

Under gårdagen arrangerade Sundsvalls motorveteraner en marknad på travbanan i Bergsåker. En av knallarna skapade dock kontroverser med de föremål han hade till salu. Han säljer militärkläder, litteratur och medaljer från nationalsocialistiska Tyskland.

Mannen säger att mycket av det han säljer är original men att han tar avstånd från ”nazismen” då han konfronteras av ”journalisten” som agerar åsiktspolis. Han tillägger dock att han är en ”högermänniska” som röstar på SD.

— Vi har rätt att sälja vad vi vill, säger mannen som inte vill avslöja sin egentliga identitet på grund av att ”klimatet är som det är i Sverige”.

"Jag säljer inte nazistprylar"

”Journalisten” ställer följdfrågan om han inte får en dålig smak i munnen då han säljer de nationalsocialistiska föremålen.

— Absolut inte. Jag skulle ha en mycket sämre smak i munnen om jag sålde kommunistgrejer. Jag har valt sida – jag är inte högerextremist, men jag är definitivt inte vänsterextremist är knallens svar på frågan.

Han får även frågan varför han säljer ”nazistprylar” varpå han svarar: ”Jag säljer inte nazistprylar, jag säljer nationalsocialistiska saker för det är väldigt populärt”.

På en annan fråga så blir knallen inspirerad att svara ”journalisten” med: ”Vi har makten i Europa och kommer att ta ännu mer makt, ni kommer att ha mindre att säga till om”.

När arrangören i sin tur blir upplyst om den ”kontroversielle” försäljaren så menar han att de var omedvetna om situationen.

— Det här är förstås ingenting vi står för och vi kommer nog att göra en polisanmälan, säger Sundsvalls motorveteraners vice ordförande Benny Grafström.