SASGATE. I ett officiellt uttalande skriver nu SAS att man anser att kritiken mot kampanjen var en ”koordinerad attack”. Man menar samtidigt att man står bakom reklamfilmens budskap och har därmed återpublicerat den.


SAS antinordiska hatfilm är återpublicerad. Det går inte längre att kommentera den, men röstningsfunktionen är fortfarande aktiv.

Under gårdagen publicerade flygbolaget Scandinavian Airlines (SAS) en antinordisk reklamfilm som mötte skarp kritik. Filmens budskap var att det inte finns något som är skandinaviskt och kulminerade med att en afrikan fick säga att ”vi är inte bättre än våra vikingförfäder”.

Redan vid midnatt hade antalet nedröstningar passerat 10 000 på Youtube och ett stort antal användare hade postat upprörda kommentarer.

Ett axplock av de kommentarer som strömmande in mot SAS:s kontroversiella reklamfilm under tisdagen. Skärmbild: Youtube.com.

Reklamfilmen är producerad av den danska byrån &Co och är regisserad av den Grammisbelönade svenske regissören Gustav Johansson. Strax efter midnatt kom klippet att raderas från flygbolagets Youtube, Facebook, Twitter och Instagram – helt utan förklaring.

LÄS MER: SAS raderar antinordisk hatfilm efter massiv kritikstorm

Under onsdagen kom sedan ett uttalande från SAS, där man antyder att kritiken inte var legitim utan en del i en samordnad ”kampanj”, SAS skriver att man står bakom reklamfilmens budskap och att ”SAS är stolta över vårt skandinaviska ursprung och de värderingar som präglar våra öppna, jämställda och demokratiska samhällen” och fortsätter:

När vi tittar på mönstret och antalet reaktioner på vår film finns det anledning att misstänka en attack och att vår kampanj har blivit kidnappad. Vi vill inte riskera att bli en plattform för någon annans värderingar, som vi inte står för. Därför har vi för tillfället tagit ner filmerna från våra kanaler och diskuterar nu nästa steg.

Nu har man också valt att återpublicera filmklippet, denna gång med samtliga kommentarer raderade och med kommentarsfunktionen avaktiverad. Man kan dock fortfarande rösta på klippet och det har i skrivande stund över 15 000 nedröstningar, men bara drygt 300 uppröstningar.

Med över 15 000 nedröstningar och inaktiverad kommentarsfunktion är SAS hatfilm tillbaka. Skärmbild: Youtube.

”Absolut sämsta tidpunkten för SAS-ledningen”
I en artikel på Bonniertidningen Expressen kan man läsa att kritikstormen mot SAS kommer under den absolut sämsta tidpunkten för flygbolagets ledning. Företagets piloter var redan innan reklamfilmsskandalen på krigsstigen då man fått veta att SAS planerar att starta ett lågprisbolag som ska ta flygningar från vanliga SAS.

Upplägget kommer att likna det redan etablerade SAS Ireland, som flyger till Stockholm, Oslo och Köpenhamn med billig, utländsk personal. Nu ser piloterna reklamklippet som en bekräftelse av deras värsta farhågor.

— Vi ser filmen som ett sätt från SAS att vänja passagerarna vid att det inte längre alltid är skandinavisk personal på flygningar inom Skandinavien. Men den här gången har de skjutit sig i foten, säger en SAS-pilot som vara anonym till Expressen.

— Helt klart att det här ska ses som ett led i förberedelserna för ett nytt lågprisbolag inom SAS med utländska besättningar. Passagerarna ska sakta men säkert vänjas vid att det inte längre talas norska, svenska eller danska i kabinen. Jag uppfattar filmen som ett subtilt sätt att få passagerarna att tänka bort det skandinaviska. Ledningen sitter nog i chocktillstånd nu och undrar vad som hade med den här miljonproduktionen till film, säger en annan.

Även fackföreningen Svensk pilotförening är kritisk till reklamfilmen.

— Reaktionerna från våra kunder på SAS senaste reklamfilm visar att man uppskattar och bryr sig om det skandinaviska varumärket. Vi delar deras uppfattning att med irländska flygplan, spanska piloter och baltisk kabinpersonal så känns det skandinaviska allt mer avlägset, säger Wilhelm Tersmeden, som är ordförande i fackföreningens SAS-sektion, i en kommentar.

Nordfront har utan framgång försökt att nån SAS pressavdelning.


  • Publicerad:
    2020-02-12 12:38