EKONOMI. Flygbolaget SAS – som i februari publicerade en antinordisk reklamfilm där man bland annat lät en afrikan hävda att han har vikingaförfäder – går nu back tre miljarder på grund av coronapandemin.

Denne man har enligt SAS vikingaförfäder. Flygbolaget gör nu miljardförlust. Skärmbild: Youtube.

Under det fjärde kvartalet i år gör SAS en förlust på 3 043 miljoner kronor vilket kan jämföras med samma period förra året då samma företag gjorde en vinst på 1 226 miljoner kronor, skriver Expressen.

Anledningen är att efterfrågan på flygresor minskat på grund av coronapandemin.

”Under sommarsäsongen märktes en viss återhämtning av efterfrågan, men när antalet observerade fall av covid-19 återigen ökade i Europa och Nordamerika under september och oktober, gjorde de nya reserestriktionerna att den positiva trenden vände”, skriver vd:n Rickard Gustafson i en rapport.

Omsättningen som förra året var 13 435 miljoner kronor är i år under samma period 3 035 miljoner kronor.

SAS vill inte göra någon prognos inför framtiden men tror att man är tillbaka på normala nivåer igen år 2022.

I februari publicerade SAS en synnerligen kontroversiell reklamfilm med budskapet att det egentligen inte finns något som är skandinaviskt och som fick många att lova att bojkotta det antinordiska flygbolaget.

Som filmens höjdpunkt lät man en svart afrikan håna alla skandinaver med orden ”vi är inte ett dugg bättre än våra förfäder vikingarna”.

 


  • Publicerad:
    2020-12-03 17:40