RYSSLAND. Nu kan Saurons öga ses i Moskva, men endast med hjälp av mobiltelefoner och surfplattor – en kompromiss som tvingades fram efter påtryckningar från bland annat rysk-ortodoxa kyrkan.

Med anledning av att den sista delen i filmatiseringen av J.R.R Tolkiens bok Bilbo var det tänkt att Moskva skulle lysas upp av Saurons öga som skulle placeras uppe på en skyskrapa.

Planerna mötte dock motstånd från rysk-ortodoxa kyrkan som menade att det var fel att offentligt visa upp en symbol som förknippas med ondska. Kyrkan kallade Saurons öga för en ”demonisk symbol” och lyckades samla in 1 500 namnunderskrifter från personer som ville förbjuda ögat från att visas upp på det tänkta sättet.

Kritiker menade också att ögat skulle användas som propaganda mot Ryssland:

Bilder på ögat kommer att spridas över världen och på så sätt koppla Putin till Sauron, Ryssland till Mordor och ryssarna till orcherna.

På grund av kritiken genomfördes en kompromiss. Ögat placerades uppe på en skyskrapa, men det är osynligt och kan bara ses genom att människor i staden riktar sina mobiler eller surfplattor mot ögat och tittar på ögat genom enhetens kamera.

”I Sagan om ringen tog det tre böcker och tre filmer för att få ner Saurons öga. Den rysk-ortodoxa kyrkan behövde bara ett par dagar”, kommenterar en person på Twitter.

Källa:
’Eye of Sauron’ finally appears in Moscow sky – but shares spotlight with holiday goodness


  • Publicerad:
    2014-12-15 13:50