IN MEMORIAM. J.R.R. Tolkiens son Chrisopher Tolkien har avlidit, 95 år gammal. Detta meddelar Tolkien Society.


Christopher Tolkien läser ur J.R.R. Tolkiens mytologiska epos Silmarillion, som Christopher efter faderns död lyckades sammanställa utifrån Tolkiens olika anteckningar.

Via Twitter meddelar Tolkien Society att Christopher Tolkien har avlidit, 95 år gammal. Christopher Tolkien var son till författaren J.R.R. Tolkien, som med sina böcker Hobbiten och triologin Härskarringen blev den moderna fantasylitteraturens fader. Nordfront har skrivit om Tolkiens ideologiska relevans i artikeln Tolkien och rasmedvetenheten.

Som J.R.R. Tolkiens tredje son kom han att bli den i syskonskaran som ägnade sitt liv åt sin fars verk. Som ung var han den förste som fick höra berättelsen om Bilbo Bagger i Hobbiten, men även som vuxen agerade han rådgivare och gav feedback till faderns komposition av Härskarringen, som tog sammanlagt 15 år att slutföra. Dessutom ritade han de ursprungliga kartorna till trilogin, som är signerade ”C. J. R. T.”.

Christopher har också agerat redaktör till det mesta av J.R.R. Tolkiens verk som publicerats efter hans död. Hans kanske största gärning var att sätta ihop det mytologiska eposet Silmarillion, ett verk som fadern arbetade på under hela sitt vuxna liv men aldrig själv kunde färdigställa på grund av konstanta ändringar, framförallt när han skulle få mytologin att passa in i hans senare romaner om Midgård. Christopher gick igenom alla av faderns anteckningsböcker och lösa blad och lyckades i slutändan sätta ihop det han ansåg vara de senaste, mest sammanhängande och konsekventa versioner av alla de berättelser som tillsammans utgör Silmarillion.

Han kom också att själva publicera två böcker, nämligen en översättning av den isländska Hervors saga samt boken The Battle of the Goths and the Huns.

Chrisopher Tolkien var kritisk till Peter Jacksons succéfilmatisering av faderns verk, då han inte ansåg att någon filmatisering skulle kunna göra böckerna rättvisa. Han ska även vid ett tillfälle ha uttryckt att ”de slaktade böckerna och gjorde en actionfilm av den för 15-25-åringar”.

Nyligen aviserade Amazon att man kommer att göra en tv-serie av Tolkiens verk, något som redan nu tycks bli en politisk korrekt förvrängning av Tolkiens värld och idéer. Christopher Tolkien hade med största sannolikhet varit än mer kritisk till Amazons serie än Jacksons filmer, men slipper nu alltså vara med om det.

Källor:
Tolkien Society (Twitter)
Christopher Tolkien (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2020-01-16 20:00