KULTUR. Amazon har meddelat att man kommer att gå vidare med planerna att göra en tv-serie baserad på J.R.R. Tolkiens verk. Trots att den i media kallas en ”Lord Of The Rings”-serie kommer handlingen att utspela sig många tusen år före historien om maktens ring, som porträtteras i de klassiska filmerna av Peter Jackson.


Videoklipp som förklarar Númenor och Andra tidsåldern, där Amazons nya Tolkien-serie kommer att utspela sig.

Amazon har officiellt bekräftat att man avser att göra en tv-serie baserad på fantasyförfattaren J.R.R. Tolkiens verk om Midgård. Enligt media beskrivs serien som en ny ”Lord Of The Rings”-serie och man spekulerar även kring huruvida skådespelare och karaktärer från Peter Jackssons filmtriologier Lord Of The Rings och The Hobbit kommer att återkomma i serien.

Men serien kommer att utspela sig många tusen år innan historien om Bilbo, Frodo och Maktens ring. Istället kommer man göra en serie om Andra tidsåldern och numenorianerna, med andra ord Aragorns förfäder. Dessa bestod från början av tre olika stammar av människor som fick en stor ö – Númenor – mitt ute i havet som belöning för att man var de enda människor som hjälpte högalverna i deras krig mot mörkrets furste Morgoth i Första tidsåldern, såsom den avhandlas i Silmarillion.

Det finns få berättelser om Númenor och Andra tidsåldern, förutom korta sammanfattningar som getts av Tolkiens son Christopher Tolkien, på svenska i samlingen ”Sagor från Midgård”. Men det Tolkien skrev ner om tiden är en slags Atlantis-historia, där människorna i den högstående Numenor-kulturen blev alldeles för högfärdiga, vilket ledde till att Númenor störtades i havet och civilisationen gick under. En liten skara av numenorianerna hann dock flytta till Midgård innan dess och grundade rikena Arnor och Gondor, varav det senare finns kvar under händelserna som utspelar sig i Lord Of The Rings.


Isildur, som var numenorianernas förste kung i Midgård, besegrar Sauron och tar Maktens ring i en tillbakablick från Peter Jacksons filmtrilogi Lord Of The Rings. Händelsen markerar i Tolkiens mytologi Andra ålderns slut.

Uppgifterna är dock inte konsekventa, då TheOneRing har rapporterat om att första säsongen kommer att handla om en ung Aragorn. Även om Aragorn var 87 när han kröntes till kung av Gondor i Sagan om Konungens återkomst, föddes han först flera tusen år efter att Númenor störtats i havet. På en karta som publicerats interaktiv på Amazons hemsida, samt på tv-serieprojektets officiella Twitter, ser man dock att ön Númenor finns med:

Alla är inte heller överförstjusta i Amazons planer. John Rhys Davies, som spelar dvärgen Gimli i Peter Jackssons Lord Of The Rings-triologi, menar exempelvis att det är respektlöst mot Jacksons verk att göra serien redan nu.

— Det handlar inte om att göra det bättre, det handlar om att tjäna pengar, det är allt, säger han i en kommentar till Den of Geek.

På Twitter har också Rotten Tomatoes lagt upp ett kollage av skådespelare som är bekräftade för tv-serien. Bland svaret återfinns även en hel del kritik mot att minst en av skådespelarna är afrikan, något som inte finns med i Tolkiens verk förutom som fientliga folk från okända länder söder om Midgård.

Serien kommer att produceras i samarbete med Tolkien Estate and Trust, bokförlaget HarperCollins och New Line Cinema, som låg bakom Peter Jacksons filmer. Precis som Peter Jacksons filmer kommer Amazons tv-serie att filmas på Nya Zeeland. Jackson själv har dock ingen involvering i serien.

Amazon har en budget på 250 miljoner dollar och planerar att göra minst fem säsonger av serien, varav den första väntas vara klar 2021.

Källa:
Lord Of The Rings TV series: everything we know so far


  • Publicerad:
    2020-01-16 07:00