KULTUR Efter att Amazon har presenterat ett antal karaktärer för sin kommande Tolkien-serie ”The Lord of the Rings: The RIngs of Power” har man mött massiv kritik. Men Amazon slår tillbaka och kallar kritikerna för ”troll” och rasister.

Under veckan har Amazon Prime valt att visa upp flera karaktärer som är med i den kommande tv-serien The Lord of the Rings: The Rings of Power – en serie baserad på J.R.R. Tolkiens verk som utspelar sig tusentals år före berättelsen som filmatiserades av Peter Jackson i trilogierna The Lord of the RIngs och The Hobbit.

Bland karaktärerna återfanns en ”dvärgprinsessa” vid namn Disa, som Amazon hittat på och som spelas av afrikanen Sophia Nomvete. Man har också skapat en alvkaraktär vid namn Arondir, spelad av Ismael Cruz Córdova samtidigt som man avslöjat att karaktären kommer att ha en hemlig romans med en människa.

Detta och andra avsteg från Tolkiens verk har gjort fans över hela världen upprörda. Men i en lång artikel i Vanity Fair går Amazon till attack mot fansen genom att kalla dem för ”troll” och antyda att ”rasism” ligger bakom kritiken.

Man tar även hjälp av en påstådd ”Tolkien-forskare” [”Tolkien scholar. reds. anm”.] vid namn Mariana Rios Maldonado.

— Uppenbarligen skulle det bli negativa reaktioner och bakslag, men frågan är från vem? Vilka är dessa människor som känner sig så hotade eller äcklade av idén med att en alv är svart, eller latino eller asiatisk?, säger den så kallade Tolkien-experten.

Men som sajten Bounding Into Comics har kunnat avslöja så är den påstådda Tolkienforskaren som Amazon och Vainity Fair förlitar sig på för att motivera multikulti-propagandan inget annat än en student och kulturmarxistisk aktivist.

Maldonado är ingen Tolkienforskare utan snarare en fil kand-student på Glasgows universitet som är `intresserad av etnicitet, feministisk teori och av att möta Det andra i Tolkiens verk’. Det låter som en social justice warrior om något”, skriver sajten.

Dessutom är den utnämnde Tolkienforskaren ”samordnare för jämställdhet och mångfald på Glasgow universitets center för fantasy och det fantastiska”.

Amazon har satsat motsvarande 10 miljarder kronor på ”The Lord of the RIngs: The Rings of Power” vilket gör projektet till tidernas dyraste tv-serie. Det återstår att se ifall bakslaget från Tolkienfansen kommer att påverka avkastningen för Amazon.