KULTUR Efter att först ha släppt en teaser till en trailer publicerade Amazon under förra veckan en fullständig trailer för sin nya påkostade tv-serie som baseras på J.R.R. Tolkiens böcker. Trailern har tagits emot väldigt dåligt hos Tolkien-fans över hela världen.

Den nya trailern för Amazons storsatsning ”The Lord of the Rings: The Rings of Power”.

För att kunna skapa den nya storsatsningen ”The Lord of the Rings: The Rings of Power” betalade Amazon först 250 miljoner dollar för rättigheterna att använda författaren J.R.R. Tolkiens verk. Att sedan producera tv-serien förväntas i slutändan kosta Amazon minst en miljard dollar. Bara första säsongen har kostat 462 miljoner dollar, vilket gör det till den dyraste tv-serien i historien.

Men sedan det blev klart att Amazon tänker använda Tolkiens värld för att propagera för kulturmarxism har en stor del av Tolkien-fansen vänt sig emot globalistföretaget. När man förra veckan släppte en fullständig trailer blev mottagandet om möjligt ännu svalare.

Youtube har valt att dölja nedröstningar för att ”skydda kreatörer”, men med en plugin till webbläsaren kan man se att trailern i skrivande stund visar 62 655 tummen upp och hela 225 000 tummen ned. Detta kan jämföras med Youtubekanalen ”Nerdrotic”, som i ett klipp där trailern sågas har fått 43 444 tummen upp och 245 tummen ned.

En av otaliga Youtube-kanaler som sågar Amazons nya trailer.

I kommentarsfältet är recensionerna dessutom allt annat än glada.

Många använder citat av Tolkien för att illustrera hur illa trailern är. Nedan är ett axplock av citat från författaren som dyker upp bland kommentarerna.

Narrativets kanon i något medium kan inte vara fullständigt annorlunda och misslyckandet hos dåliga filmer finns ofta i överdriften, och i intrånget av icke önskvärda saker som inte framstår ha något med ursprunget att göra.

J.R.R. Tolkien

Men allteftersom temat utvecklades föddes i Melkors hjärta lusten att fläta in ting också ur egen fatabur, sådant som inte stod i samklang med Illúvatars [Skaparens] tema; ty med detta sökte han öka makten och härligheten i den stämma som tilldelats honom själv.

Ainulindalë (Ainurs musik) i Silmarillion, av J.R.R. Tolkien

Jag hoppas innerligen att mina karaktärer i tilldelningen av skådespelare verkligen kommer att representeras såsom jag har presenterat dem: i stil och i känsla. Jag skulle avsky perversionen av karaktärerna.

J.R.R. Tolkien, om utsikterna att någon skulle göra film av hans böcker.

Förutom att Amazon valt att anlita icke-vita skådespelare, vilket redan har blivit kontroversiellt efter den första teasern, handlar kritiken om att den dialog vi får se i trailern känns oerhört dåligt skriven, krystad, icke-originell och långtifrån Tolkiens eget skrivande. Effekterna kallas mediokra och till och med musiken i trailern sågas.

Men framförallt är det feminismen, framlyftningen av afrikaner i en värld som en gång skapades som en alternativ förhistoria för västra Europa och de uppenbara och betydande avvikelserna från källmaterialet som kritiseras.

Ifall chocken från den första teasern handlade om en afrikansk dvärgprinsessa och en icke-vit alv så handlar mycket om kritikern från trailern om att Numenor, Tolkiens version av Atlantis, i Amazons skildring kommer att ha en afrikansk drottning, och att Galadriel tycks föra en feministisk kamp mot Elrond.

En Youtube-kanal kallar hela fenomenet med att förstöra det västerländska kulturarvet i tv-serier och filmer för ”den intersektionella woke-förstörelsen av våra historier och legender”.

Även citatet om att ”det förflutna är dött, vi rör oss antingen framåt eller dör med det” som lyfts fram i trailern diskuteras flitigt. Förutom att många hävdar att man bara kopierat ett liknande utspel i Star Wars-fiaskotThe Last Jedi” så anklagas Amazon för att ha tagit med citatet för att förekomma den massiva kritiken från Tolkien-fansen.

Många menar också att det verkar vara symboliskt att serien har premiär den 2 september, på årsdagen av Tolkiens död, och Amazon anklagas för att medvetet ha valt dagen av politiska skäl.