POLITIK. Sverigedemokraterna gör en helomvändning i EU-frågan. Partiet tycker inte längre att Sverige ska lämna EU och kommer inte att driva frågan om en folkomröstning längre.

Peter Lundgren, EU-parlamentariker för SD (foto: David Gustavsson, EU-portalen).

I riksdagsvalet 2018 profilerade sig Sverigedemokraterna (SD) som ett EU-kritiskt parti som hyllade Brexit och krävde en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet. Nu gör partiet en helomvändning och tycker att det är bättre att Sverige stannar kvar i unionen.

Enligt SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren är orsaken till kovändningen att de EU-kritiska partierna i Europa ser ut att vinna mark i det kommande EU-valet.

— För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen, säger Peter Lundgren.

Det var i en debatt om Brexit i SVT Forum på tisdagen som Peter Lundgren offentliggjorde partiets kursändring.

— Vi säger ju alltid att vi är ett pragmatiskt parti, vi försöker förhålla oss till verkligheten och till hur den ser ut. När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva, förklarade Lundgren.

Förra året aviserade Vänsterpartiet att man pausar sitt EU-motstånd och att partiet inte vill att Sverige ska lämna EU under de närmaste åren. Även Miljöpartiet har sedan flera år slopat sitt krav på att Sverige ska lämna EU.

Detta innebär att det i nuläget bara finns verkligt EU-kritiska partier, som Nordiska motståndsrörelsen, utanför Sveriges riksdag.

Källa:
Sverigedemokraterna byter fot – vill inte längre lämna EU


  • Publicerad:
    2019-01-31 08:15