EU. I en debattartikel skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hans parti inför nästa års EU-val lägger kravet om EU-utträde åt sidan. Detta på grund av ”den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”.

Vänsterpartiet tar en paus från talmansrundorna och gör en helomvändning i EU-frågan. Detta meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i ETC.

Vänsterpartiet var länge konsekvent motståndare till den globalistiska Europeiska unionen, och kampanjade för ett ”nej” i både EU-omröstningen 1994 och EMU-omröstningen 2003. När andra EU-skeptiska riksdagspartier mjuknat i frågan om ett EU-medlemskap har Vänsterpartiet också varit mer konsekventa med sitt principiella motstånd mot den överstatliga unionen.

Men nu skriver partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i vänstertidningen ETC att man inför nästa års EU-parlamentsval kommer att lägga frågan om ett utträde ur EU åt sidan. Sjöstedt menar att detta framförallt beror på att det huvudsakliga EU-motståndet idag kommer från nationalister, och att Brexit-omröstningen i Storbritannien blev en slags väckarklocka för Vänsterpartiet som gjorde att man valde att ”inte begära en ny folkomröstning om det svenska medlemskapet i EU”.

Enligt Sjöstedt finns det fortfarande utrymme för EU-kritik från vänster, men att detta aldrig får ske ”tillsammans med den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”. Att bekämpa det nationalistiska EU-motståndet är enligt Sjöstedt ”för oss idag en mycket mer akut strid än frågan om Sverige ska vara med i EU eller inte”, varför man alltså väljer att ställa sig på globalisternas sida i EU-frågan.

”Vänsterpartiet är helt främmande för den inskränkta nationalism och rasism som präglade Brexitkampanjen. Vi har inte samma EU-kritik och föreslår inte samma alternativ till EU”, skriver vänsterledaren. Han fortsätter:

Därför bör Vänsterpartiet inför EP-valet 2019 lägga kravet om EU-utträde åt sidan och markera att det inte är aktuellt i nuläget. I stället bör vi formulera en slagkraftig EU-kritik från vänster tillsammans med andra europeiska vänsterpartier.

Det återstår att se hur Vänsterpartiets nya EU-positiva linje kommer att påverka partiets resultat i det kommande EU-parlamentsvalet.

Källa:
Jonas Sjöstedt: Dags att pausa kravet på EU-utträde


  • Publicerad:
    2018-11-09 10:30