NORRLAND. Sverigedemokraterna är numera näst största parti i större delen av Norrland. Och numera röstar kommunister, socialister och andra vänsterpartister allt oftare på Sverigedemokraterna i Riksdagsvalet. Allt fler tror också att Sverige går mot ett inbördeskrig.

Efter valet 2018 har Sverigedemokraterna blivit Norrlands näst största parti. Förklaringen ligger främst i ett enormt missnöje med Socialdemokraterna, som anses svikit både arbetarklassen och landsbygden i sin strävan att tjäna utländsk makt och vara utländska storföretag till lags.

På många håll har Socialdemokraterna halverats och dess väljare delats upp mellan Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och nyliberala Centerpartiet.

Samtidigt har Vänsterpartiets väljare börjat att rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Numera röstar många kommunister, socialister och andra vänsterpartister på SD i riksdagsvalet och på V i kommunalvalet.

— Jag röstar inte själv på SD men jag förstår de som gör det och i de flesta fall har det över huvud taget ingenting med invandrarfrågan att göra, säger Björn Bergmark från Adak i Malå kommun,

— Vi har egentligen inget problem med integration här [i kommunen]. Det vi har problem med här är segregationen i Sverige [mellan stad och landsbygd].

— Vi har inte haft problem med invandringen här. För mig blev det SD för att det är enda partiet som är tydligt med att vi ska lämna EU, säger Jessica Höglund som är ledare för Sverigedemokraterna i Malå.

Det är i första hand kampen för demokrati och mot globalisternas nedskärningar av välfärden som får Vänsterpartister i Norrland att rösta på SD. I andra hand att man ser städernas utanförskapsproblem växa okontrollerat, på grund av migrationspolitiken, och hur landsbygden prioriterats bort.

— I en liten kommun som Sorsele måste man skilja på person och politik och det viktiga är att det är en bra person som är ödmjuk och lätt att prata med. Samtidigt vill jag få ett stopp på invandringen. Inte för att jag är mot invandrare, tvärtom, men när samhället inte klarar att ta hand om alla vilsna själar blir det ju problem, säger undersköterskan Carina Nilsson som röstade på V+SD.

— Sorsele har klättrat upp i topp på näringslivsrankingen i länet så där har kommunpolitikerna gjort det bra men när det gäller samhället i stort går det bara utför och därför blev det SD. Jag vill se en förändring, säger företagaren Jörgen Öhrnell, också V+SD.

— Det är partier som står helvetes långt ifrån varandra i det stora hela men i kommunvalet måste man rösta på den man tror har något innanför pannbenet och man kan inte dra in riket i det, säger Johnny Lidström, också V+SD, som bland annat kör plogbil.

— Sverigedemokraterna kanske inte har den bästa politiken just för oss men eftersom de etablerade partierna inte lyssnar utan bara utarmar inlandet så behövs att nån rör om i grytan, SD är sleven.

Fenomenet är inget unikt för Norrland. Samma trend kan ses i flera europeiska länder, bland andra Frankrike. I Frankrike har den traditionella vänstern, bestående av arbetarklassen, flytt Kommunistpartiet och Socialdemokraterna till det socialkonservativa nationalistpartiet Nationell samling (före detta Nationella Fronten). Detta samtidigt som den tidigare högern, katolikerna, har migrerat till den globalistiska nyvänstern.

Många i Norrland tror även på ett inbördeskrig, mellan svenskar och kriminella utlänningar eller mellan kollektivistiska landsbygdsbor och nyliberala stadsbor. Vad är annars ändhållplatsen på permanent ökande klassklyftor, eviga nedskärningar av välfärden och en maktelit som tappat kontakten med verkligheten, frågar sig allt fler?

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-10-24 10:30