Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Norrland: Finkulturens hemvist

Av Daniel Olofsson, 2018-09-04
daniel.olofsson@nordfront.se

KULTUR. Daniel Olofsson presenterar ett axplock av den stora kulturskatten som finns i Norrland.

Norrland med sina djupa skogar, höga berg och spännande vildmarksliv. Bilden av Norrland och norrlänningar är ofta stereotypisk där landskapet är fullt av renar, skog och en befolkning som består mest av snusande tystlåtna kraftkarlar som lever sina liv på enklaste vis med skoter och jägarlicens i bagaget.

Men Norrland är mycket mer än bara natur och fåordiga män, här frodas även kultur av alla de slag. Många storslagna författare och musiker bor i rikets norra del och även en och en annan film har gjort både om och i Norrland.

Stereotypisk norrlänning?

Många har nog sett filmen om tjuvjägarna som blir mördare i filmen Jägarna av Kjell Sundvall med Lennart Jäkel och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Alla tre mer eller mindre norrlänningar, beroende på var man drar gränsen för Norrland det vill säga. Vissa tycker nämligen att Norrland börjar i Gävle, andra säger Sundsvall och fundamentalisterna menar att Norrland börjar i Piteå.

Norrland – var drar du gränsen?

Andra filmer som man kan nämna som norrländska är Frostbiten och Rymdinvasion i Lappland, två filmer som i stora delar spelades in i norrländska städer som Abisko, Björkliden, Överkalix, Luleå och Haparanda.

Frostbiten sägs vara den första svenska vampyrfilmen och har jämförts med både Lost Boys och Vampyrernas natt. Den tillför en ny tvist till vampyrmytologin då vinterns mörkaste månader i Norrlands nordligaste delar saknar solljus. Något som skulle vara väldigt gynnsamt för blodsugande vampyrer som då kan härja fritt utan att bekymra sig för solens dödliga strålar.

Frostbiten – norrländsk vampyrfilm.

Rymdinvasion i Lappland är också en unik film då den var den första svenska science fiction-rysaren. Filmen kom 1959 och handlingen kretsar kring ett UFO som störtar och en hemsk rymdvarelse som sätter skräck i både samer och forskare på bästa b-films manér.

Rymdinvasion i Lappland – svensk science fiction skräck.

För de som vill ha mer Norrlandsromantisk kultur är det nog musik gäller. Det finns faktiskt en hel del norrländska band och musiker som gjort hyllningslåtar till just Norrland.

Vintersorg från Skellefteå har till exempel gjort en låt som heter Norrland och Utmarken från Flarken har flera låtar om livet och kärleken till Norrland.

Ett annat band som bör nämnas i sammanhanget är Raubtier från Haparanda som har en skiva som heter Från Norrland till helvetets port.

För de lite mer intellektuella finns det även en del kända författare från Norrland. Många av Nordfronts läsare är nog bekanta med Nikanor Teratologen och böckerna om Kågedalen och vemodet i Västerbotten. När boken Äldreomsorgen i Övre Kågedalen släpptes 1992 slog den ner som en bomb i den svenska kulturvärlden. Boken handlar om en före detta SS-soldat kallad Morfar som har vårdnaden om sitt barnbarn Pyret.

Morfar är en hård och elak misantrop och tillsammans med Pyret filosoferar de om livet och lever ett allmänt dekadent leverne med sprit, mord, sex och djävulsdyrkan. Läsaren bjuds på en våldsam och makaber resa i Västerbotten och även om det ställer en del krav på läsaren är det mycket underhållande och bitvis filosofiskt.

Landskapet i Övre Kågedalen är nervslitande, trolskt och oberört. Här sås inte mycket gröda, man har annat i sinnet. En stämning av sorg, allvar och ensamhet tar fast betraktaren. Luften är genomlyst, man ser blott alltför klart, men i skogen råder evigt dunkel. Mänskliga övergrepp förmår inte beröva bygden dess kärva höghet. De åldriga inbyggarna hänger sig en efter en, tyst, stilla och sakkunnigt, i de övergivna fusens takbjälkar. Här har stora åthävor ingen hemortsrätt, inget är så mycket att orda om.

Äldreomsorgen i Övre Kågedalen-Den eftertraktade första utgåvan.

Men vem är då denne mystiska författare? Spekulationerna om vem som dolde sig bakom pseudonymen avlöste varandra när boken släpptes. Kunde det vara Stieg Larsson, Sara Lidman eller självaste Torgny Lindgren?

När det några månader senare visade sig att det var en okänd 28-årig västerbottning som var mannen bakom Nikanor hade pseudonymen redan nått en mindre kultstatus. Nikanor Teratologen har fortsatt sitt författarskap och har i skrivande stund släppt fem böcker. Äldreomsorgen har getts ut i tre upplagor och till och med översatts till Norska.

Många rykten har genom åren omgärdat den mystiske och tillbakadragne Nikanor Teratologen. Har han vandaliserat kyrkogårdar? Är han nazist på riktigt?

2016 kom slutligen Expo att kasta honom under bussen, då de hävdade att Nikanor Teratologen är densamme som den intellektuelle antisemiten Ezzelino på Flashback i uthängningsartikeln ”Rasideologen från Övre Kågedalen”.

Så här sammanfattade Expo Ezzelinos gärning på yttrandefrihetsforumet:

Diskussionstrådar om judar som Ezzelino startat är: ”‘Förintade’ judar vid makten i stalinistiska marionettstater”, ”‘Israeliska’ och ‘diasporajudiska’ hatkampanjer mot de skandinaviska folken”, ”Den rasist-judiska lusten att förinta”, ”Judar och knarksmuggling”, ”Judar och vapensmuggling”, ”Jude-bolsjevikiska statskupper år 1919”, ”Judisk-sionistiska ‘intellektuella’”.

Men det är givetvis inte bara misantroper från Kågedalen som har skrivit böcker i Norrland. Sara Lidman, Torgny Lindgren och Mikael Niemi är några andra mer rumsrena norrlänningar som gjort sig ett namn på att skriva om olika äventyr i Norrland.

Torgny Lindgren satt – innan han dog förra året – som ledamot i Svenska Akademien, och det lätt att tänka att hans norrländska karaktär hade en lugnande effekt på de prestigefulla stockholmarna. Kanske hade den pågående skandalen i Akademien inte fått så stora proportioner om Raggsjöbon Torgny fortfarande hade fått leva?

Torgny Lindgren. Författare från Raggsjö i Västerbotten.

Som avslutning på denna Norrlandsromantiska artikel vill jag slå ett slag för en ny kultur som börjar växa sig allt starkare här uppe i Norr, den nationalsocialistiska.

Näste 6 börjar ha en stark medlemsbas och det är en självklarhet för alla norrlänningar med någon slags självrespekt i kroppen att rösta på oss i valet den 9 september. Detta gäller speciellt er i Norrbotten och Boden där Bo och David Nilsson ställer upp i kommunvalet.

Det är dags nu norrlänningar, kliv på tåget mot framtiden du också. Gå med i Nordiska motståndsrörelsen!


  • Publicerad:
    2018-09-04 09:40