EU. Att vara EU:s mäktigaste man är inte nog för Jean Claude-Juncker. I ett nytt utspel anser han att han även borde vara Storbritanniens premiärminister.

Foto: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0).

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har fått kritik för att han under EU-toppmötet, Europeiska rådet, den 23 februari kritiserade Storbritanniens premiärminister Theresa May genom att säga att det hade varit bra om han själv hade varit premiärminister för Storbritannien.

Några journalister hade frågat Juncker vilket resultat Mays Brexitsamtal med hennes i frågan splittrade kabinett kommer att bli.

— Jag är inte en brittisk premiärminister, det skulle ha varit bra för Storbritannien om jag var det.

De arga kommentarerna lät inte vänta på sig. Torypartiets parlamentsledamot Nigel Evans skrev på sociala medier: ”Jag skulle inte ens låta Juncker ansvara för mitt vinställ”, med illa dolt förakt för Junckers allmänt kända alkoholmissbruk.

Dagen innan hade Juncker enligt RT flinat på en presskonferens medan han påstod att han ”aldrig skulle interferera” i brittisk politik och att han ”helt litade på” att May är förmögen att överbrygga slitningarna inom sitt parti.

De kommentarerna fällde han efter att 62 ministrar från Mays parti hade skickat ett ”utpressningsbrev” till henne. De krävde att May ska se till att Storbritannien helt lämnar EU, utan några vidare förpliktelser mot unionen. Brevet innehöll även riktlinjer för hur hon ska göra förr att genomföra skilsmässan med EU.

Junckers kommentar att May ska ”överbrygga slitningarna” inom Torypartiet är eventuellt ett förtäckt krav på att hon ska se till att hindra att Storbritannien glider EU ur klorna.

Det är inte första gången som EU-pampen Juncker beter och uttalar sig spektakulärt. För snart ett år sedan framförde han skarp kritik mot USA:s president Donald Trump för att denne inte visat nog mycket stöd för EU. Som straff hotade han att ”bryta upp” USA, genom att försöka förmå amerikanska delstater att bryta sig lös från federationen. Sommaren 2016 höll han också ett anförande inför EU-parlamentet om hur utomjordingar och andra planeters ledare ser ner på jorden och oroar sig över EU:s utveckling.

Han är också känd för att uppträda berusad och i samband med att han med odemokratiska medel tillsattes som EU-kommissionens ordförande höjdes många röster av oro kring huruvida han skulle kunna klara av uppdraget med tanke på sin svåra alkoholism. Juncker har dock själv bestämt förnekat att han skulle ha några som helst problem.

Källa:
Juncker slams British Prime Minister


  • Publicerad:
    2018-02-23 22:00