VALET 2014. Tjugotalet valsedlar som ger Sverigedemokraterna ett extra mandat i Båstad har dykt upp, men varför de inte varit med i den första rösträkningen är det ingen som vet.

Under Länsstyrelsens slutliga rösträkning har man hittat 28 oräknade röstsedlar från kommunvalet i Båstad, röster som ger Sverigedemokraterna ytterligare ett mandat. Varför rösterna inte har blivit räknade i den inledande rösträkningen är det ingen som kan svara på. Det som är extra märkligt är att det nu finns fler röster än antalet personer som röstat i kommunen.

— När vi under valnatten räknade och stämde av antalet röstsedlar med antalet förkryssade namn i röstlängden stämde alla siffror. Varifrån de 28 extra röstsedlarna kommer, kan vi inte svara på i dagsläget. Det är något som måste utredas både här i kommunen och på länsstyrelsen. Det vi vet just nu är att vi har 28 fler röster än röstande personer, säger Marie Hron, som är valnämndens ordförande i kommunen, i ett pressmeddelande.

Om Länsstyrelsens rösträkning, med de 28 extra rösterna, gäller så innebär det att Sverigedemokraterna tar ett mandat från Socialdemokraterna. Det innebär att SD får totalt fyra mandat medans sossarna för nöja sig med sex. Socialdemokraterna har dock redan nu överklagat den slutliga rösträkningen samt mandatfördelningen.

Källa:
Extra SD-röster hittade – påverkar resultatet


  • Publicerad:
    2014-09-30 17:30