SVERIGE. Fredrik Reinfeldt meddelande under söndagskvällen att han avgår som regeringschef och partiledare för Moderaterna.

Reinfeldt nedknuffad

Rösterna i riksdagsvalet är i det närmaste färdigräknade och resultatet visar att Alliansen förlorat mot de rödgröna partierna. Moderaterna har också backat kraftigt med 7 procentenheter färre röster än förra valet.

Som ett resultat av detta har statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal för partiet meddelat att han på måndag kommer att lämna in sin regerings avskedsansökan, men också att han avgår som partiledare för Moderaterna.

— Valrörelsen är över. Svenska folket har fattat sitt beslut. Därför kommer jag att i morgon lämna in min avskedsansökan, sade Fredrik Reinfeldt i talet.

Reinfeldt har lett Moderaterna sedan 2002 och Allians för Sverige sedan 2004. Han har flera gånger givit uttryck för svenskhat då han talat om att ”det ursvenska barbariet”, legitimerat våld mot nationalister och svarat jakande på frågan om han också hatar nationalister och invandringskritiker.

Under Reinfeldts regeringstid har massinvandringen ökat kraftigt. Reinfeldt ingick en omtalad migrationsuppgörelse med Miljöpartiet i syfte att bestraffa dem som röstat på Sverigedemokraterna. På senare tid har Reinfeldt bland annat bildat en ny myndighet som ska tvinga kommuner att ta emot asylsökande samt kommit med ett starkt kritiserat  utspel om att svenskarna nu måste ”öppna era hjärtan” för ytterligare massinvandring.

Samtidigt som Moderaterna tappar 7 procentenheter har Sverigedemokraterna ökat med samma siffra.


  • Publicerad:
    2014-09-14 23:45