VIKINGAR. En silverskatt med silvermynt och smycken från vikingatiden har hittats av en privatperson i ett kaninhål på Gotland. Nära inpå hittades ytterligare en skatt.

En silverskatt som innehöll mynt och vikingatida smycken hittades i förra veckan i ett kaninhål på Gotland. Skärmbild: Twitter.

I slutet av förra veckan hittades på södra Gotland två nedgrävda samlingar med drygt 50 silvermynt och flera smycken från sen vikingatid, skriver SvD.

Det var en privatperson som först hittade den ena skatten i ett kaninhål.

— Två meter därifrån hittade vi en annan skatt som kaninerna inte förstört. I den låg också en halsring av tvinnade silvertenar, delar av fyra smycken och ytterligare 25 mynt ungefär, berättade arkeologen Per Widerström vid Gotlands museum, som undersökt fyndplatsen.

Med i skatten finns bland annat två bysantinska mynt som präglats i Konstantinopel – en plats som av vikingarna kallades Miklagård. Idag heter staden Istanbul och ligger i Turkiet.

— Det yngsta myntet är präglat i Konstantinopel år 976 till 977, säger Widerström till SvD.

Det finns även ett störe antal arabiska mynt i samlingen.

Det är vanligt att silverskatter hittas på Gotland som på vikingatiden var en plats för fjärran handel. Det är dock inte så vanligt att skatter hittas i ödemark, som verkar ha varit fallet där de båda skatterna hittades intill varandra.

— Det har inte funnits någon vikingatida boplats här så vitt vi vet, säger Widerström till SvD.

— De som hamnar i jorden får ses som ett överskott av handeln. En skatt som man antingen har offrat, eller inte behövt för tillfället.

Upptäckten har anmälts till Riksantikvarieämbetet. De ska nu besluta om eventuell ersättning till upphittaren.

— Nu ska vi försöka bestämma vad det är för typer av mynt och om de kan säga något om handeln på Gotland under vikingatiden, säger Widerström till SvD.


  • Publicerad:
    2020-10-04 16:00