Ny forskning visar: Glasfönster i vikingars hus redan på 800-talet
NORDISK HISTORIA • En ny studie har lett i bevis att funna glasbitar i över ett decennium feldaterades utifrån forskares förutfattade meningar om när glas började användas till fönster i Skandinavien
Föreställningen om vikingarnas mörka kyffen till bostäder får sig en törn av ny dansk forskning. En studie i Danmarks nationalmuseums regi visar nämligen att fönster av glas var allmänt spritt i Danmark flera århundraden innan medeltidens slott och kyrkor var uppförda – så tidigt som på 800-talet.
— Hollywoodbilden vi har av vikingarna, där de sitter i sina mörka salar runt elden och dricker mjöd, är kanske lite mer sofistikerad i verkligheten, säger Mads Dengsø Jessen, forskare vid Danmarks Nationalmuseum.
— Det här är människor som har inspirerats av kontinenten och har samma önskemål för sina hem. Det ska vara fint ljus och inte mörkt och dystert som man ibland ser det skildras i populärkulturen, fortsätter han.
Till grund för forskningsprojektets slutsatser ligger grundliga granskningar av inte mindre än 61 fragment / skärvor från glasrutor funna under en 25-årsperiod, då sex separata utgrävningar av stormannagårdar, förkristna tempel och stadsbildningar genomförts.
Anledningen till att de funna glasbitarna undersöks först nu är att man tidigare hyst den förutfattade meningen att att de omöjligen kan vara äldre än medeltida. Vad typ av glas beträffar, kan konstateras att det här rör sig om ett slags frostat glas, snarare än det klara glas som är vanligast förekommande i dagens fönsterrutor. Fönsterglasets önskade funktion var inte så mycket att medge visuell identifiering av verkligheten där ute på andra sidan, som att orsaka att ljus av en viss kvalitet släpps in i bostaden.
Den vetenskapliga tidskriften Danish Journal of Archaelogy har publicerat forskningsrapporten.