Svenska dagbladet berättar i en artikel om ”Just a little lovin’ ” som handlar om en grupp individer som ”lajvar som hiv-smittade”.

SvD berättar ingående hur ett HIV-lajv går till och jämför det med andra fritidsintressen, exempelvis paintball. SvD skriver att även om lajvet utspelar sig på Gålö i Stockholms skärgård så vill lajvarna återspegla att det handlar om Greenwich Village, som ligger utanför New York, dit storstadens gaykretsar åkte för vad de beskriver som ”en helgs ostört festande”.

En av HIV-lajvarna är den av etablissemanget hyllade kulturmarxisten Johanna Koljonen. Johanna Koljonen säger såhär om sin inställning till lajv: ”en chans testa saker man aldrig hade vågat annars”, ”för att jag är girig på livet”, ”här kan jag dela mina svåraste känslor”, ”det är som en drog, som att bli hög på känslor”.

Bröderna Rain och Skye, eller Miki Habryn och Josefin Westborg som de egentligen heter, är med i HIV-lajvet. Josefin har hållit på med lajv i tio år.

”Det har förändrat mig. Jag kan prova saker i en säker miljö, saker som jag aldrig hade kunnat testa annars. Det här var till exempel första gången jag spelat man”, säger Koljonen

Ett av de första HIV-dödsfallen under lajvet spelas av Jonatan Dahlander, eller Harvey som han kallas i lajvet. Johanna Koljonen spelade under förra året den HIV-smittade Beatrice.

Bilder från HIV-lajvet. VARNING för stötande bilder

Inte helt olikt programmet i tre delar som fått otaliga hyllningar, ”Torka aldrig tårar utan handskar”, skriven av Jonas Gardell som nyligen kunde beskådas på Svt. Där beskriver han exakt samma tema som i lajvet, bara med ändringen att HIV och AIDS kom till Sverige. Premiäravsnittet i SVT i början av oktober sågs av hela 2,1 miljoner tittare, och Svt själva anser att det är en av deras absolut mest framgångsrika dramasatsningar på senare år. Detta är inte det sista vi får se av detta, utan det kommer också en långfilm. Ytterligare ”kultur” är att vänta då kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth helt nyligen lämnat in en proposition som ska ge 417 miljoner kronor till svensk film.

SvD:s artikel ”De lajvar som hiv-smittade” kan läsas här. Notera även att artikelns permalänk innehåller hyllningen ”leve lajvet”.


  • Publicerad:
    2012-10-30 18:29