LANTBRUK. Allt fler lantbrukare blir utsatte för hot och våld från vänsterextremister. Nu kräver LRF att lagarna ändras så att vänsterextremister kan hindras från att vistas på bondgårdar.

Allt fler lantbrukare känner ökad oro för sin säkerhet. Anledningen är att vänsterextrema attacker mot lantbrukare ökat de senaste åren.

Enligt en undersökning som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) gjort känner sig 20 procent av lantbrukarna oroliga för att de ska utsättas för hot eller våld på grund av sitt jobb. 25 procent av lantbrukarna har själva attackerats av vänsterextremister, eller känner någon vän eller anhörig som blivit angripen.

— Vi ser en ökad risk för hot, säger LRF:s regionchef Susanne Öberg.

Kommentaren gäller den organiserade kampanj där vänsterextremister genom mobiler och Internet hotar lantbrukare till livet om de inte slutar producera mat.

— Gårdarna ligger ofta ensligt och lantbrukarna jobbar ofta ensamma så de blir väldigt utsatta om det dyker upp aktivister, säger Ulf Wallin som är presschef på LRF.

Därför vill LRF nu ändra lagstiftningen så att det blir olagligt för vänsterextremister att i politiskt syfte vistas på bondgårdar.

Lantbrukarna i Sverige har på grund av Socialdemokraternas politik nästan blivit utraderade som yrkesgrupp och enligt LRF kommer vänsterextremisternas hot och attacker nu att ytterligare minska antalet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-04-14 09:00