Dagens datum 12 juni: Denna dag 1908 föddes Otto Skorzeny. Skorzeny skulle bli känd i historien som Tredje rikets främsta kommandosoldat. Han blev världsberömd efter sin våghalsiga fritagning av Mussolini i Grand Sasso.

frontforslag

Otto Skorzeny föddes den 12 juni 1908 i Wien i Österrike. Han utbildade sig till ingenjör vid Tekniska högskolan i Wien. 1932 gick han med i Österrikiska NSDAP.

Den kommandooperation som gjorde Otto Skorzeny världsberömd var fritagningen av Benito Mussolini i Grand Sasso den 12 september 1943. Bakgrunden var följande: Den 25 juli 1943 genomfördes en statskupp i Italien och Mussolini arresterades. Den italienske kungen Viktor Emanuel tillsatte en ny regering under generalen Badoglio. Från början hade Badoglio garanterat tyskarna att Italiens nya regering skulle fortsätta att kämpa på tyskarnas sida i kriget, men detta var en lögn.

campoimperatore

Hitler gav order om att Mussolini skulle finnas och fritas och utsåg SS-Hauptsturmführer Otto Skorzeny till att leda operationen som kallades ”operation ek”. För att förhindra tyskarna från att frita Mussolini hölls han fången på hemlig ort. Man flyttade dessutom runt honom till olika platser. Genom spaning lyckades Skorzeny och hans män till slut lokalisera platsen där Mussolini för tillfället hölls fången: på hotellet Campo Imperatore beläget högt upp på bergsmassivet Grand Sasso.

Enda vägen upp till hotellet var en väl bevakad linbana. Att ta sig uppför bergväggen var inte att tala om då överraskning krävdes och området var extremt lätt att försvara. Tyskarna beslutade därför att anfalla hotellet med hjälp av glidflygplan som skulle försöka landa i den bergiga och sluttande terrängen alldeles i närheten av hotellet.

Den 8 september slöt Italien plötsligt separatfred med de allierade och högg därmed det kämpande Tyskland i ryggen. Tyskarna hade dock misstänkt att något sådant var på gång och hade gjort upp planer för att avväpna den italienska armén och besätta Italien när så skedde. Men det var nu bråttom att frita Mussolini eftersom man fruktade att Badoglioregeringen skulle lämna ut honom till de allierade.

fs230

Klockan 14.05 den 12 september landade tio glidflygplan av modellen DFS 230 i närheten av hotellet som låg på över 2100 meters höjd över havet. Kommandostyrkan bestod av 72 fallskärmsjägare och 16 SS-kommandosoldater under Otto Skorzenys befäl. Med sig hade Skorzeny även den italienske generalen Fernando Soleti ifall det skulle bli nödvändigt att försöka övertala vaktstyrkan att ge upp.

dfs230grandsasso

Ett av glidlygplanen kraschlandade mot berget och männen i det skadades allvarligt. I en våghalsig manöver lyckades Skorzenys glidflygplan landa alldeles utanför hotellet. SS-männen och fallskärmsjägarna, med Skorzeny i täten, rusade ut och stormade hotellet. Den överraskade vaktstyrkan gav omedelbart upp. Mussolini eskorterades ut och fram till ett lätt tyskt flygplan, en Fieseler Storch, som under tiden hade lyckats landa i närheten av hotellet.

Bundesarchiv_Bild_101I-567-1503C-16,_Gran_Sasso,_Mussolini_vor_Hotel

Skorzeny och Mussolini i mitten utanför Hotel Campo Imperatore.

Mussolini lär inte ha varit så förtjust i att behöva kliva ombord på det lilla flygplanet som med honom och Skorzeny ombord var alldeles för tungt lastat. Dessutom var startsträckan alldeles för kort innan bergväggen stupade. På en film från aktionen kan man se Mussolini med ansträngt uttryck i planet strax innan det lyfte tillsammans med den erkänt våghalsige Skorzeny som verkade mycket munter vid tillfället.

fi156_2

Piloten, kapten Gerlach var dock fallskärmsjägargeneralen Kurt Students personliga pilot och mycket erfaren och lyckades säkert frakta Mussolini och Skorzeny till en flygbas utanför Rom dit de anlände mindre än två timmar efter det att glidflygplanen landat på Grand Sasso. På flygplatsen väntade ett tyskt bombplan modell Heinkel He 111 som omedelbart flög dem till Wien där de övernattade för att nästa dag färdas vidare till München där de fick träffa en mycket glad Hitler.

gs2a

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-06-12.


  • Publicerad:
    2018-06-12 00:00