STORBRITANNIEN. Enligt ett avslöjande från brittiska Daily Telegraph kringgår läkare i andra länder brittisk lag genom att förskriva barn hormoner för så kallat könsbyte.


GenderGP:s grundare Helen Webberley.

I Storbritannien är det sedan december förbjudet att förskriva så kallade pubertetsblockerare till barn under 16 år, förutom i undantagsfall efter två specialistläkare och en domstols godkännande.

Men trots detta förskriver utländska läkare den typen av läkemedel till minderåriga, enligt ett avslöjande från Daily Telegraph. Det handlar om så kallade onlinekliniker som använder sig av ett kryphål i lagen som säger att läkare i EU fortsatt får förskriva läkemedel till brittiska medborgare även efter Brexit.

I reportaget poserade en av Daily Telegraphs journalister som en 15-årig flicka som fick kontakt med onlinekliniken GenderGP, som efter bara två Skype-möten förskrev henne testosteron.

Själva receptet skrevs av en rumänsk läkare, men denne hade inte tid för konsultation på Skype som istället sköttes av en egyptisk läkare som inte en enda gång ställde några kritiska frågor när den förment 15-åriga flickan påstod sig vara en man. Istället sa den egyptiska läkaren att det var ”fantastiskt” att hon ville ta hormonläkemedel.

Den egyptiska läkaren förklarade också att onlinekliniker som GenderGP inte behöver vara lika noggranna i sina undersökningar av könsbytarpatienter som andra kliniker måste vara.

— Rådgivning kommer aldrig att påtvingas. Medicinsk rådgivning kommer aldrig att, du vet, behövas genomföras regelbundet. Det är bara ifall det har väckts några frågor, sade doktorn och fortsatte:

— Jag har inga frågor utan är helt övertygad om att detta är den absoluta rätta vägen för dig. Att få det där första receptet är inom räckhåll för dig nu. Du kan förvänta dig det och jag uppskattar ivrigheten.

Pubertetsblockerare till 10-åringar

Till Daily Telegraph medger GenderGP att man inte inhämtar föräldrars medgivande när man förskriver barn könsbytarmediciner. ”När barn själva kan ge sitt medgivande behövs det inte”, skriver man i ett mejl till tidningen där man förklarar beteendet med att ”inte alla föräldrar är stöttande”.

Dessutom bekräftar GenderGP att man skrivit ut könsbytarmediciner till barn så unga som 12 år och pubertetsblockerare till barn så unga som 10 år. Enligt kliniken erbjuder man vård utifrån ”mognad och inte ålder”.

Till tidningen skriver man:

GenderGP opererar enligt en könsbekräftande vårdmodell. Transpatienter av alla åldrar som efterfrågar våra tjänster kan vila tryggt i att man blir trodd, får stöd och medkännande tillgång till vård.


  • Publicerad:
    2021-03-01 21:01