INRIKES. En högt uppsatt man inom Svenska kyrkan i en församling i Småland har häktats, misstänkt för upprepade grova våldtäkter mot barn.

Svenska kyrkans flagga. Genrebild. Foto: Jonatan Svensson Glad (CC BY-SA 4.0).

En man inom Svenska kyrkan med hög position i en församling i Kronobergs län i Småland har häktats och är misstänkt för upprepade grova våldtäkter mot barn under flera år, skriver SVT Nyheter.

Kyrkomannen anhölls i förra veckan men släpptes på måndagen på fri fot av Växjö tingsrätt då man inte ansåg att det fanns tillräckligt starka bevis mot mannen för att kunna häkta honom. På torsdagen häktades dock mannen efter att åklagaren Annie Runander överklagat beslutet till Göta Hovrätt.

Misstankarna mot kyrkomannen uppstod efter att ett barn berättat om upprepade övergrepp.

Mannen misstänkts nu för att ha utsatt barnet för grova våldtäkter under åren 2012-2018. Det ska dock inte vara fastställt om brotten är kopplade till hans uppdrag inom Svenska kyrkan.

— Det har kommit till min kännedom att en förtroendevald i en av stiftets församlingar har misstänkts för grov våldtäkt mot barn. Det är omskakande uppgifter som väcker starka känslor och gör ont att ta in. Barn har rätt till trygghet och det är alltid vår uppgift att värna och skydda dem, kommenterade biskop Fredrik Modéus i ett mejl till SVT.

Mannen, som förnekar att han gjort sig skyldig till något brottsligt, lämnade på tisdagen alla sina uppdrag hos Svenska kyrkan.


  • Publicerad:
    2020-09-12 11:00