INRIKES. På grund av coronaviruset går nu Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin ut och uppmanar folk att skjuta upp helgens påskfirande tills i juni istället. Han påpekar att coronaviruset inte känner till att regeringen har infört förbud på sammankomster på över 50 personer.

Under de kommande veckorna bedöms smittspridningen av coronaviruset vara som störst i region Stockholm. På grund av detta bör, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd, människor som bor i Stockholm undvika större fester.

Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin går dock längre än så. Han uppmanar nämligen stockholmare att skjuta upp sitt påskfirande tills juni, orsaken till detta menar han är att sjukdomen inte känner till regeringens förbud mot sammankomster på över 50 personer.

— Smittspridningen tar dessvärre inte hänsyn till antalet personer som samlas. Därför är det bra att så få som möjligt samlas just nu när vi har som flest smittade och sjuka av covid-19. Och festen blir ju bara trevligare när alla kan samlas ung som gammal och även de med underliggande sjukdomar, säger Follin.

Han tycker också att det är bättre om släkt och vänner samlas till påskmåltid den 5:e till 7:e juni, enligt honom kan då smittskyddsläget bedömas vara bättre.

Källor:
Stockholmare uppmanas fira påsk i juni
Smittskyddsläkarens uppmaning: Skjut upp påskmiddagen


  • Publicerad:
    2020-04-11 20:00