UTMANING Just nu är det oktober och Daniel Olofsson har återigen tänkt att vara nykter under denna månad.

I dagens värld översköljs vi ständigt av olika hälsotrender och utmaningar som kommer och går. Nu på senare tid har allt fler börjat uppmärksamma oktober månad och den växande trenden med sober october. Det hela startade i Australien år 2010 när hälsoorganisationen Life Education startade en kampanj för att dra in pengar tillsammans med Macmillian Cancer Support i England. Snart började även en del av memevärlden att haka på och med dess hjälp fick även jag nys om denna företeelse.

Själva tanken med sober october går ut på att man helt enkelt ska hålla sig nykter under oktober månad. Detta kan låta banalt och lätt att göra men med vår moderna dryckeskultur verkar det vara väldigt svårt att få folk att spola kröken i ens en ynka månad.

Vanligtvis brukar januari vara en populär månad för detta. Efter julens frosseri och nyårsafton är just en vit månad ett populärt nyårslöfte, ofta med väldigt misslyckade resultat. Men nu är det höst och den alltmer populära trenden med sober october är här.

Varför ska man då göra denna vita månad? En kanske ytlig aspekt är att det kan vara kul att delta i en världsomfattande hälsotrend tillsammans med många andra. I sociala medier och olika memegrupper frodas liknande utmaningar. Varför inte delta och se ifall man klarar hela vägen och kanske lyckas nå målet där många andra med mindre självdisciplin går bet.

Men det är inte bara tävlingslystna och såna som vill utmana sin självdisciplin som borde göra oktober till en vitare månad. Det finns många nyttiga hälsoaspekter också och man får tid att reflektera över sin egen alkoholkonsumtion. Kanske märker man att alkohol inte är så viktigt egentligen och kan på så vis skära ner och må bättre både fysiskt och psykiskt.

Utöver att sober october kan stärka karaktären och ge oss ett allmänt bättre mående har jag dykt ner lite djupare i vad alkohol faktiskt gör med oss och listar här upp de fem största fördelarna med att dricka mindre eller att sluta dricka alkohol helt och hållet.

5. Man blir bättre i magen.

Att levern tar stryk av alkohol är kanske ingen nyhet. Mycket alkohol kan leda till bland annat skrumplever och levercancer men hur frånvaron av alkohol bidrar till att leverns funktioner förbättras kanske inte alla vet. Till exempel ökar leverns produktion av galla utan alkohol och därmed blir finfördelningen av fetter bättre. Alkohol påverkar även bukspottskörteln vilken tillsammans med leverns produktion av galla är viktig för själva matsmältningen.

Foto: Pixabay

Alkohol retar slemhinnan i magen och därmed produceras mer magsyra och påverkar även tarmarnas rörelser. Detta är något som människor med IBS är väl medvetna om. Alkohol är dessutom avslappnande för muskulaturen i svalg och matstrupe, vilket ökar risken för sura uppstötningar och halsbränna.

Allt detta slipper man utan alkohol och blir således bättre i magen.

4. Man sover bättre.

När kroppen förbränner alkohol går pulsen upp och när man sover berusad befinner sig kroppen i något av ett stresstillstånd. Givetvis påverkar detta din sömn och man vaknar ofta trött och dåligt utvilad även om man inte druckit speciellt mycket.

Foto: Pixabay

Eftersom alkohol dessutom har en avslappnande effekt påverkas även svalget och musklerna i halsen och bidrar till att man ofta snarkar mer när man druckit. Snarkningar och sömnapné påverkar som bekant sömnen i en negativ bemärkelse.

Dricker man inte alkohol kan man undvika dessa problem och sömnen blir bättre.

3. Man går ner i vikt.

Att dricka sig mätt på öl eller andra alkoholhaltiga drycker är svårt även om alkohol innehåller mycket energi och kolhydrater. Alkohol innehåller faktiskt hela 7,1 kcal/gram, vilket är jämförbart med smör som innehåller omkring 80% fett. Att alkohol dessutom minskar frisättandet av det mättnadsskapande hormonet kolecystokinin hjälper knappast till att skapa någon mättnadskänsla, snarare tvärtom då de flesta som druckit sig berusade någon gång troligtvis vet vad ordet ”fyllehunger” innebär. Som grädde på moset sätts dessutom fettförbränningen på paus när vi dricker eftersom levern då har fullt upp med att förbränna alkoholen och då lagras all energi vi får i oss utöver alkoholen i fettvävnaderna.

En annan kanske mindre känd aspekt som kanske även passar in här, eller under punkt 5, är att alkohol även påverkar våra könshormoner. När levern förbränner alkohol sätts nämligen kroppens testosteronproduktion på paus och för att göra saken ännu värre för oss män slutar då även levern att göra sig av med östrogen. Så de där ”chipstuttarna” som folkölsälskande soffpotatisar ofta har kanske egentligen är något mer än bara ”chipstuttar”.

Foto: Pixabay

Utan alkohol blir fettförbränningen bättre och det blir enklare att gå ner i vikt plus att både testosteron och östrogennivåerna hålls på rätt nivå.

2. Man får bättre blodtryck.

När man dricker alkohol stiger blodtrycket och det ökar risken för hjärtarytmier. Alkohol försämrar även benmärgens förmåga att bilda blodkroppar, något som i sin tur leder till att de vita blodkropparna påverkas. Just de vita blodkropparna skyddar bland annat kroppen från infektioner av olika slag som till exempel förkylningar.

Foto: Pixabay

Slutar man att dricka alkohol minskar blodtrycket och man får fler vita blodkroppar, detta är bra för hjärtat och man står sig bättre rustad mot infektioner och i förlängningen även andra sjukdomar.

1. Man mår bättre psykiskt.

Mår man allmänt dåligt rent psykiskt bidrar ofta intag av alkohol till att detta mående försämras. Alkohol kan göra att ångest och stress lindras tillfälligt då det påverkar hjärnans belöningssystem genom att frigöra dopamin och endorfiner men alkohol rubbar även signalsubstanserna i hjärnan och det kan bidra till ännu mer ångest och stress. I värsta fall kan detta leda till djupa depressioner och för mycket alkohol kan till och med göra att hjärnan sväller vilket givetvis inte är optimalt varken för måendet eller hjärnans funktioner i allmänhet.

Foto: Pixabay

Skippar man alkohol slipper man manipulering av hjärnans belöningssystem och man får ett bättre och stabilare psykiskt mående. Att man även slipper alla baksmällor gör att man känner sig starkare och mer full av energi, man blir mer skärpt, får ökad fokus och bättre koncentrationsförmåga.

Så nu är det dags att fler av oss gör detta. Häng med på en vit och stärkande månad utan alkohol!