NÖJE Daniel Olofsson är kanske Nordfronts enda riktiga serietidningsnörd. Här ger han råd om hur man kan läsa serier och två tips.

Nu är det sommar och sol och de långa lediga dagarna lämpar sig återigen för serietidningsläsning. Jag har gett lite tips på bra serier som lämpar sig för vuxna att läsa under semestertider i tidigare artiklar och nu tänkte jag först ge lite råd på hur man enklast läser serier för att sen ge tips på två st serier som är väldigt speciella och extra roliga att läsa.

I första hand kan man köpa serietidningar eller låna på bibliotek. Under sommaren är det ofta gott om gårdsloppisar och man kan ramla över en del där även om utbudet tyvärr ofta är ganska tråkigt med Marvel och DC-serier. Men man kan som sagt göra en del fynd ändå. Har man tur kan man ramla över gamla svenska serietidningar som Chock, Epix eller Tung Metall, men tappa inte hoppet om du inte fyndar under varje loppisrunda bara.

Svenska bibliotek har också mycket serier och här kan man hitta väldigt många serier av högsta kvalitet. Personligen har jag inte så mycket erfarenhet av just bibliotek och att låna tidningar. Tyvärr får man nog mest troligt vada genom regnbågsserier och serier mot rasism innan man hittar guldkornen.

Man kan även läsa serier digitalt vilket är ett annat sätt. Med en surfplatta, laptop eller till och med en mobiltelefon får man enkelt tillgång till hundratusentals serier bara genom några enkla sökningar. Många serier finns i PDF-format men det vanligaste är speciellt komprimerade serietidnings-filer. Den vanligaste är CBR (Comic Book RAR) men det finns även CBZ, CB7 och några till där den sista bokstaven eller siffran i namnet står för hur filen är komprimerad.

Man läser dessa filer i speciella serieläsningsprogram som till exempel CDisplay, Calibre eller Perfekt Viewer som är min personliga favorit. Man kan köpa serier på olika sidor och det finns väldigt många gratisserier man kan ladda hem på olika platser. Exempelvis Internet Archive där det finns 91 408 serietidningar att tanka ner gratis i skrivande stund och för den påhittige finns det många andra alternativ också om man letar efter CBR-filer.

Och slutligen, det enklaste sättet, vilket jag även kommer att länka till i den här artikeln, är att läsa serier på nätet. Vissa sidor har serierna så man enkelt kan läsa dem direkt i sin webbläsare. Nu kan man kanske tänka att detta inte kan vara lagligt men tydligen är det helt lagligt, än iallafall. Många skapare lägger ut sina serier på nätet för att få mer spridning och andra publicerar bara sina serier gratis på nätet.

Vi kan se dessa sidor lite som Youtube fast för serietidningar och så länge inte seriebolagen börjar tycka att det är upphovsrättsbrott kan man lugnt läsa vidare. Nu kanske vissa av dessa sidor kryllar av reklam och ständiga påminnelser om att donera men det får man försöka leva med.

Personligen tycker jag det blir bäst om man ställer webbläsaren i helskärm och väljer ”All Pages”. Då kan man skrolla igenom alla sidorna som då hamnar i en lång rad. Men vill man köra mer som en riktig tidning så kan man välja ”One page”. Då dubbelklickar man eller trycker på piltangenterna åt sidorna för att vända sida.

Miniature Jesus från 2013 (Image Comics).

Här får vi följa Chomsky en ung man som kämpar mot sina alkoholproblem. Han har isolerat sig och försöker rida ut sin värsta abstinens när en död katt plötsligt börjar tala till honom. Vi förstår snart att det här kommer att bli en väldigt surrealistisk resa och inom kort börjar hans alkoholproblem ta form av demoner som gör allt för att han ska börja dricka igen. Den döda katten blir hans märkliga följeslagare och snart hittar dom en liten Jesus-figur som har tappat en arm och nu börjar serien verkligen att sparka loss. I denna snurriga historia, fylld av demoner och ondska kan vi bara spänna fast oss och följa med när seriens skapare försöker beskriva hur det kan kännas att kämpa mot ett alkoholberoende.

Den här serien skrev och tecknades av Ted McKeever som bland annat tecknat serier med Batman, Superman och Doom Patrol. Berättelsen illustreras i svartvitt och här utnyttjar McKeever verkligen serieforumet till sin fulla potential.

Här har vi en berättelse som nog inte kunnat gestaltas på något annat vis. Teckningarna sprängs nästan fram på vissa sidor och leken med rutorna känns mycket kreativa och det är svårt att lägga ner albumet innan man läst det klart. Helt klart en riktig svartvit fullträff som nog kan förgylla de flesta serieälskares dag.

Namwolf från 2017 (Albatross Funnybooks).

Den här märkliga berättelsen handlar om, som namnet antyder, en amerikansk varulv i Vietnamkriget. Marty Spencer har just fyllt 18 år och skickas till kriget i Vietnam. Redan första natten blir hans pluton beskjutna. Spencer börjar plötsligt att må väldigt dåligt och alla tror att det är för att han är en ung gröngöling men det är fullmåne just den natten och snart förvandlas han till en blodtörstig varulv som sliter alla Viet Cong-soldaterna han ser i småbitar. Hans kamrater blir givetvis ställda inför att ha en varulv mitt ibland sig samtidigt som både fienderna och den amerikanska ledningen har sina egna planer.

Namwolf tecknades av Logan Faerber som även tecknat Oh, Killstrike och Harley Quinn-serier. Berättelsen skrevs av Fabian Rangel som mest har gjort serier om drakar innan. Rangel har en uttalad kärlek till 80-tals filmer och han säger att han hämtat sin inspiration därifrån, speciellt i varulvsfilmer. Men han studerade även en del om kriget i Vietnam. Han såg bland annat massor av Vietnamkrigsfilmer och kollade upp hur uniformer och liknande såg ut på fotografier.

Den här serien är tecknad mer på ett klassiskt vis. Den känns lite komisk även om den är mycket våldsam och bitvis allvarlig. Den är tecknad i färg och teckningarna är väldigt explosiva och fartfyllda. Färgerna är ganska mörka och det är inte mycket detaljer i bilderna men den bjuder ändå på en rolig och väldigt actionspäckad resa. Den här kan vara en av de mest underhållande serierna jag har läst i vuxen ålder och jag kommer nog att läsa om den igen innan semestern är över.