INRIKES. Söderhamns kommun får nu städa upp efter hitresta bärplockare som utnyttjat den svenska allemansrätten för att slå läger i skogarna och som ägnat sig åt omfattande nedskräpning. Sönderslagna bilar, kringspridd mat, blöjor och trosskydd är bara en del av skräpet som lämnas kvar när bärsäsongen är över.

Hitresta bärplockare gör sig i många fall skyldiga till en omfattande nedskräpning av vår svenska natur när de utnyttjar allemansrätten för sina läger, rapporterar Samhällsnytt.

Det var Helahälsingland.se som först beskrev problemet med att hitresta bärplockare ägnar sig åt att skräpa ner i de svenska skogarna. I sin femte artikel berättas om Söderhamns kommun som måst städa upp runt tiotalet bärplockarläger där bland annat närmare 40 skrotbilar påträffats.

Bärplockare har sedan många år slagit läger i skogarna kring Tönnebro och längs väg 83 mot Stråtjära vilket orsakat irritation och debatt. I år ska nedskräpningen varit ännu värre än vanligt.

— Det som är värre är bilarna. Det blir oljespill och så mycket glas i naturen. Det är hemskt, säger Karina Nylander på kommunens tekniska kontor.

Det brukar efter bärsäsongens slut hittas omkring 4-5 bilar i de övergivna lägren. I år har man hittat totalt 39 bilar, som i flera fall varit kördugliga men av någon anledning slagits sönder.

Fem läger polisanmäldes i år av skogsbolaget men anmälningarna lades omgående ned.

Kommunen hjälper nu till med städningen efter att de flesta markägarna kontaktat dem och begärt hjälp med städningen. 14 läger röjs upp i områdena kring Tönnebro och riksväg 83. Det beräknas ta närmare ett par veckor att städa upp efter bärplockarna.

I det som av kommunens serviceenhet beskrivs som det största lägret påträffades skräp som kläder, sönderskurna bildäck och förpackningar med trosskydd och blöjor. Det fanns också utslängda madrasser i buskarna, leksaker och överbliven mat som spridits ut.

— Man hittar verkligen allt, det är helt sjukt hur mycket de släpar med. Sen eldar de upp en hel del. Jag har jobbat på kommunen i åtta år och det som är helt nytt är hur många bilar det varit som lämnats sönderslagna. Vi räknade till 39, men har fått höra om ytterligare två som ska kollas upp, säger Peter Åsén på kommunens serviceenhet.

Nedskräpningen har även uppmärksammats på Twitter:


  • Publicerad:
    2020-10-19 19:20