INRIKES. Föreningen Nyängen vill göra Sorsele mer självförsörjande. I år delar man ut gratis odlingslotter till 42 personer, som kommer att få odla på markerna.

Foto: CC public domain.

Föreningen Nyängen i Sorsele önskar att kommunen ska bli mer självförsörjande på livsmedel, därför delar man ut ett antal gratis odlingsplatser till invånare i kommunen.

Det är 42 personer som har bokat odlingslotter, där de bland annat kommer att kunna odla egna grönsaker. Föreningen hoppas kunna erbjuda fler och fler Sorselebor möjligheter att få egna odlingsplatser.

— I år är ju första året som vi har färdiga odlingslotter. Året innan restaurerade vi odlingsmarken, så i år är första året. Vi hoppas att det till nästa år blir fler odlingslotter, berättar Eva Bromée för SVT Nyheter.

Hon berättar också att jordkvalitén har varit över förväntan vid odlingsplatserna. På sikt tror hon att även företagare ska lockas att börja odla mer i kommunen.

Bromée hoppas att odlingen kan vara framtiden för det norrländska inlandet.

Föreningens ordförande, Matias Mattson håller med i beskrivningen:

— Det här är ett steg i rätt riktning, vi måste ju börja någonstans. Det här har inte funnits förut, så jag hoppas det ska ta fart.


  • Publicerad:
    2021-07-07 15:30