Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Spaniens högsta domstol avslår överklagan: Francos kropp ska flyttas

Av Redaktionen, 2019-09-27
redaktionen@nordfront.se

SPANIEN. Fransisco Francos kvarlevor kommer att flyttas från mausoleet i De fallnas dal till en kommunal kyrkogård. Detta står klart efter att Spaniens högsta domstol avslagit en överklagan från Francos efterlevande. 

Franco vilar i Valle de los Caídos (De fallnas dal) i San Lorenzo de El Escorial, Madrid.

Efter en lång strid har Spaniens högsta domstol avslagit en överklagan om ett parlamentariskt beslut om att flytta landets tidigare ledare Fransisco Franco från det mausoleum där han vilar i De fallnas dal. Överklagan lämnades in av Francos efterlevande, som anser att de i och med beslutet förvägrats rätten att bestämma vart deras släktings kvarlevor ska vila.

Tanken är att Francos kropp, tillsammans med hans hustru Carmen Polo, ska flyttas till en familjegrav i en kommunal kyrkogård i El Pardo-parken strax utanför Madrid.

Saken är dock inte helt avgjord, då mausoleet också fungerar som kyrka för en grupp benediktinska munkar som har i uppgift att sköta om byggnaden. Benidiktinernas abbot, pater Santiago Cantera, har en bakgrund i det fascistiska falangistpartiet och har tidigare sagt att han aldrig kommer att tillåta en flytt av Francos kvarlevor eftersom mausoleet är en ”okränkbar plats”.

Det spanska parlamentet röstade redan 2017 ja till ett beslut att flytta Francos kropp. Då styrdes dock landet av det konservativa Partido Popular, som inte hade för avsikt att verkställa beslutet. Sedan Socialistpartiet tagit över regeringsmakten i landet har man dock gjort flytten av Francos kvarlevor till en profilfråga.

Socialistpartiet har också planer på att göra om De fallnas dal till en minnesplats för alla som dog under det spanska inbördeskriget mellan 1936 och 1939, då Franco och hans falangister besegrade en allians av kommunister, anarkister och frimurare som var på väg att förvandla landet till en bolsjevikisk lydstat under Josef Stalins Sovjetunionen.

Källa:
General Franco’s body will be exhumed says Spanish Supreme Court


  • Publicerad:
    2019-09-27 08:00