SPANIEN. Hundratals spanjorer gjorde segerhälsning medan de protesterade mot att landets tidigare ledare Francisco Francos kvarlevor nu ska flyttas från sin viloplats, De fallnas dal.

Spanjorer protesterar mot flyttandet av Francos kvarlevor.

Det var under förra året som det spanska parlamentet röstade igenom en motion, som lags av Socialistiska partiet, om att landets förre ledare Francisco Francos kvarlevor skulle flyttas. Franco, som räddade landet från en bolsjevikisk kupp, vilar i ett värdigt mausoleum kallat ”De fallnas dal”, som har skötts av den spanska staten och Katolska kyrkan.

Den dåvarande konservativa regeringen stoppade dock lagförslaget från att verkställas. Men då Spanien sedan juni har en ny socialistisk regering kommer flytten av Francos kvarlevor att bli verklighet.

Därför samlades hundratals spanjorer utanför De fallnas dal under söndagen för att protestera mot flytten. ”Franco! Franco! Spanjorer – ja! Flyktingar – nej!”, ska de samlade ha skanderat medan de gjorde segerhälsningen.

Förutom Francos kvarlevor vilar tusentals krigshjältar i De fallnas tal, som dog för att skydda landet från de Sovjetsponsrade republikanerna som försökte ta makten i landet under det spanska inbördeskriget.

Franco vilar i Valle de los Caídos (De fallnas dal) i San Lorenzo de El Escorial, Madrid.

Källa:
Hundreds in Spain protest transfer of Franco’s remains


  • Publicerad:
    2018-07-16 07:00