UTRIKES. I söndagens regionval i spanska Andalusien gick det radikala nationella partiet Vox kraftigt framåt och vann 12 mandat i parlamentet. 

San Telmo, det regionala parlamentet i Andalusien (Pixabay)

Det radikalnationella partiet Vox, som i fientliga media kallas ”högerextremt”, gick i söndagens regionval kraftigt framåt och kom för första gången in i det regionala parlamentet med 12 mandat. Det socialdemokratiska PSOE förlorade många väljare och minskade från 47 till 33 mandat. PSOE riskerar nu för första gången sedan 1978 att förlora makten i regionen.

Möjligheten har därmed öppnats för högerpartiet Partido Popular (PP), med 26 mandat, och högerliberala Ciudadanos, med 21 mandat, att ta stöd av Vox för att ta makten.

— Tack till de 400 000 andalusier som systematiskt har blivit förolämpade i denna valrörelse, sa Vox-ledaren Santiago Abascal på valnatten till alla de människor som röstat på hans parti, och tillade:

— Idag har vi fått nyckeln till San Telmo för att kasta ut den socialistiska korruptionen.

San Telmo är det palats i Sevilla varifrån regionen styrs.

Det nationella partiet Vox bildades kring årsskiftet 2013–2014. Partiledaren, den 42-årige basken Santiago Abascal, har sina politiska rötter i konservativa Partido Popular (PP). Till skillnad från PP och Ciudadanos driver Vox en mycket radikalare politik. De är mot Spaniens nuvarande massinvandringspolitik, mot EU:s inflytande, mot islam, för patriotism, för en starkt centraliserad stat och för strängare abortlagar.

Andalusien är Spaniens folkrikaste region med 8,4 miljoner invånare. Regionen lider av skyhög arbetslöshet och utgör numera Europas mest betydande mottagare av migranter som tar sig över Medelhavet. Detta vill Vox sätta stopp för.

Vox huvudfråga är dock motståndet till Kataloniens självständighetssträvan – den spanska statens enhet ska inte få rubbas. Spansk patriotism är ledstjärnan.

Regionvalet i Andalusien ses av många spanjorer som en slags repetition inför EU-valet i maj och kommande nationella val i landet.

Källa:
Högerextremt parti framåt i Andalusiens val


  • Publicerad:
    2018-12-03 09:00