SPANIEN. Uppstickarpartiet Vox fick drygt tio procent av väljarnas röster i Spaniens allmänna val.

Santiago Abascal är partiledare för Vox.

Efter helgens allmänna val i Spanien har det regerande Socialistpartiet (PSOE) med dess sittande premiärminister Pedro Sanchez gått framåt och får ungefär 29 procent av rösterna.

Det innebär att de tillsammans med den vänsterextremistiska partigruppen Unidos Podemos kan komma att bilda en majoritetsregering.

Därför var det taktiskt riktigt av Sanchez utlysa extra val i år istället för att vänta till 2020.

Samtidigt visar helgens valresultat på fortsatt ökade spänningar i landet till följd av främlingsinvasionen från tredje världen. Det relativt nybildade nationalistiska partiet Vox som bara har funnits i sex år fick över tio procent av rösterna.

Tio procent är långt mindre än vad mätningarna före valet antydde men ändå en raketkarriär för ett parti som vid valet 2016 bara fick 0,2 procent. Därför får de 24 platser i spanska parlamentet, som dock ska att jämföra med PSOE:s 123 platser.

Därmed är tio procent av de spanska väljarna nu också invandringskritiska väljare.

I Andalusiens regionalval i december gick Vox också kraftigt framåt och fick 17 procent av rösterna.

Hård polarisering och kraftigt stärkt invandringsmotstånd
Samtidigt som Spanien har en växande skara väljare som är missnöjda med invandringspolitiken har de börjat överge sitt stöd för tidigare starka moderata liberalkonservativa partier som Partido Popular (”Folkpartiet”) och flyttat sina röster till Vox.

Pardido Popular fick bara 16 procent av rösterna, vilket är en halvering jämfört med valet 2016 då de bildade en minoritetsregering.

Sedan dess har Spanien skakats av korruptionsskandaler och framför allt skandalen under Partido Populars mandatperiod då landet drabbades av en konstitutionell kris över vad som kallas ”den katalanska frågan”.

En folkomröstning rörande Kataloniens särskiljande från övriga Spanien slogs brutalt ned av våldsam polis och militär på order av spanska regeringen, med stöd av EU. Den situationen är fortfarande ett öppet sår i Spaniens politiska liv.

Sedan flera år har uppgången för Vox varit en av de internationellt mest bevakade politiska förändringarna i Spanen. Partiet har bland annat fått stöd från Donald Trumps tidigare strateg Steve Bannon.

Trots den ökande nationalismen i Spanien som nu alltmer riktas mot att stoppa rasfrämlingsinvasionen från tredje världen, innebär valresultatet att milt invandringskritiska partier sammantaget inte får tillräckligt stöd för att kunna bilda en koalition, även om de skulle ha samarbetat med det mer nationalistiska Vox.

Källa:
Spain’s socialists regaining ground as rising right-wing party bites off chunk of disgruntled voters


  • Publicerad:
    2019-04-29 11:45