REPRESENTATIV DEMOKRATI. Valtrötta spanjorer går till val idag för att bryta dödläget i landets regeringsbildning.

Pedro Sánchez (PSOE), Foto: Spanska regeringen/presidentministeriet.

Efter att den socialistiska premiärministern i Spanien Pedro Sánchez (PSOE) misslyckats med att bilda en regering, går idag spanjorerna återigen till valurnorna för att bryta regeringsdödläget och skapa en stabil regering.

Det är fjärde gången på fyra år de går till vallokalerna, och de är trötta på det.

Ändå tror analytiker att även denna fjärde valomgång inte kommer att leda till en enda kvalificerad majoritetsställning för någon politisk sammansättning i Spaniens 350-mannaparlament.

Enligt undersökningar är väljarna pessimistiska angående möjligheterna att en koalitionsregering över de ideologiska gränserna ska kunna bildas.

— Vi irrar runt i en labyrint, sade Sánchez nyligen i en intervju, men sade senare att om väljarna idag väljer något annat parti än hans ”kommer dödläget att fortsätta”.

Situationen har förvärrats ytterligare under de senaste veckorna eftersom starka protester mot högsta domstolens utdömande av långa fängelsestraff mot nio katalanska separatister skapat oro i Spanien.

PSOE väntas få störst men vikande stöd i dagens val.

”Vox starkare än vad folk tror”
— Det är inte normalt att ha så många val. Alla som arbetar i ett företag vet att fyra omstruktureringar av företagsledningen på fyra år skulle innebära slutet för företaget, säger den politiske analytikern Juan Jose Lopez Burniol.

— Folk är trötta på och oroade över det, mer på grund av att landet inte i sig självt befinner sig i en så dålig situation som rådande politiska situation antyder, fortsätter han.

Vid det extra valet i april i år gick det nationalistiska uppstickarpartiet Vox framåt rejält, även om PSOE stärkte sitt grepp om makten. Idag bedöms Vox kunna kapa åt sig ytterligare stolar i parlamentet.

— Vox är mycket starkare än vad folk har trott, säger Lopez Burniol, och tillägger att det innebär att färre struntar i att rösta idag – även om man väntar sig ytterligare väljarbortfall idag på grund av minskat intresse för den nuvarande politiska röran.

— Jag tror att även om valdeltagandet kommer att sjunka något, som i april, kommer vänsterväljare att försöka minska Vox framgångar, så den väljargruppens valdeltagande kommer att vara ganska högt, säger Juan Jose Lopez Burniol.

Källa:
Election-weary Spain votes again in bid to break deadlock


  • Publicerad:
    2019-11-10 11:30