UTRIKES. En rad katalanska separatister ska nu åtalas av de spanska myndigheterna och riskerar upp till 25 år i fängelse.

Tolv katalanska separatister kommer den 12 februari ställas inför spansk domstol, anklagade för att ha revolterat mot den spanska staten. Om de döms riskerar de fängelsestraff på upp till 25 år. En alternativ brottsrubricering är missbruk av allmänna medel, där en fällande dom skulle leda till böter.

Den så kallade revolten består i att Kataloniens regering hösten 2017 anordnade en folkomröstning om självständighet från Spanien, något som inte godkändes från Madrid. Efter att ja-sidan segrat i omröstningen, som kantades av kaos och ingripande från spansk polis, utropade regionsregeringen självständighet för regionen.

Separatisterna själva menar att de använt sig av sina demokratiska rättigheter och att de åtalas för sina åsikters skull. Kataloniens president Carles Puigdemont, som var ledande under processen, befinner sig just nu i landsflykt i Belgien. Även en rad andra politiker och tjänstemän i Katalonien kommer åtalas i andra processer.

Källa:
Spanjorerna väntar på ”århundrades rättegång”: Katalanska rebeller har flyttats från fängelser i Katalonien till utrymmen nära Madrid


  • Publicerad:
    2019-02-01 19:20