SPANIEN. Madrid åberopar artikel 155 i grundlagen och upphäver därmed Kataloniens självstyre.

Katalonien markerat i rött.

Den flera veckor långa pingismatchen mellan den spanska regeringen och det katalanska självstyret har nu drivits till sin spets. Detta efter att det katalanska regionparlamentet under gårdagen, med hänvisning till den omstridda folkomröstning som ägde rum den första oktober, utropade självständighet.

Som utlovat svarade då den spanska senaten under ledning av premiärminister Mariano Rajoys parti Partido Popular med att åberopa grundlagens artikel 155 vilken ger Madrid rätten att upplösa regioners självstyre.

De flesta katalanska politikerna fråntas nu sina uppdrag, bland dessa den katalanska regeringens ledare Carles Puigdemont. Ett nyval kommer dessutom att hållas den 21 december där katalanerna kommer att få välja nya ledare. Även den lokala polischefen Josep Lluís Trapero sparkas för att han ska ha vägrat att lyda order från Madrid om att stoppa folkomröstningen den första oktober.

Nu går alltså den spanska regeringen in och styr dessa institutioner även om det är oklart exakt hur maktövertagandet kommer att se ut i praktiken. Katalanska självständighetsrörelsen ANC har nämligen uppmanat katalanska offentliganställda att utöva ”passivt motstånd” vilket är en indikation på att Nordfront lär få återkomma i ämnet inom en snar framtid.

Källor:
Madrid tar makten i Katalonien
Spanien avsätter Kataloniens regionregering


  • Publicerad:
    2017-10-28 12:55