EUROPA. Hundratusentals människor demonstrerade under söndagen mot att den katalanska regeringen lovat förklara sig självständiga från Spanien.

”Katalonien är Spanien” var ett av demonstrationens pro-spanska budskap.

Under söndagen hölls en massdemonstration i den katalanska huvudstaden Barcelona mot den katalanska regeringens löfte att förklara sig självständiga från Spanien. Demonstrationen innehöll slogans som ”jag är spanjor”, ”Katalonien är Spanien” och ”tillsammans är vi starkare”. Totalt deltog 350 000 i demonstrationen även om arrangörerna menar att siffran egentligen låg närmare 930 000.

Några demonstranter vädjade till landets premiärminister Mariano Rajoy som de menade ”måste göra någonting”. Rajoy har lovat att ”Spanien inte kommer att splittras” och att han inte utesluter att vidta ”drastiska åtgärder”.

Kataloniens krav på självständighet härrör från den folkomröstning som hölls den 1 oktober där över 90 procent av katalanerna röstade för separation. Siffrorna är dock missvisande eftersom oppositionen bojkottade valet vilket ledde till att endast 42 procent av de röstberättigade gick till valurnorna under dagen. Tidigare undersökningar har visat att katalanerna vill vara så pass självständiga från Madrid att de tillåts hålla en självständighetsomröstning, men att drygt hälften trots allt vill fortsätta att tillhöra Spanien.

Huruvida de oroligheter som uppstod när Madrid-lojal polis den 1 oktober på ett våldsamt sätt försökte hindra människor från att rösta – vilket resulterade i över 800 skadade – vänt den katalanska opinionen mot självständighet är oklart.

Källa:
Hundreds of thousands rally against Catalan independence in Barcelona (VIDEOS)


  • Publicerad:
    2017-10-10 06:00