UTRIKES. Inför den planerade folkomröstningen om självständighet har det spanska civilgardet genomfört räder mot politiker i den katalanska regionregeringen, vilket givit upphov till omfattande protester i Barcelona.

Efter att det regionala parlamentet i Katalonien i Spanien röstat igenom en ny lag, som tillåter en folkomröstning om självständighet, har det blivit rejält spänt mellan regionregeringen och regeringen i Madrid.

Nu har det spanska civilgardet gripit ett antal politiker från den regionala regeringen samtidigt som den spanska regeringen tagit kontrollen över regionens finanser för att förhindra att offentliga medel används till att genomföra den planerade omröstningen.

Kataloniens ledare Carles Puigdemont har fördömt centralregeringens agerande, som han menar visar på en ”totalitär och antidemokratisk attityd”. Centralregeringen menar dock att regionregeringens agerande är olagligt. Spansk polis ska även ha beslagtagit affischer och flygblad samt gjort räder hos tidningar och företag som förespråkat en omröstnig.

De gripanden som genomförts har utlöst protester i Barcelona där tiotusentals ska ha gått ut för att visa sitt missnöje. Folkomröstningen har planerats att genomföras den 1 oktober.

Källa:
Stora protester mot polisens räder i Barcelona


  • Publicerad:
    2017-09-21 06:00