EUROPA. Den katalanska regeringens förre president säger att han kan tänka sig acceptera en katalansk framtid som inte involverar självständighet.

Kataloniens avsatte president Carles Puigdemont.

Den katalanska regeringens före detta president, Carles Puigdemont, säger nu att han kan tänka sig acceptera en ny situation för Katalonien som inte inbegriper självständighet.

— En annan lösning som inte är självständighet är möjlig, sa Puigdemont som i slutet av oktober avsattes av centralmakten i Madrid för att ha varit drivande i Kataloniens enligt Madrid grundlagsvidriga självständighetssträvan.

Han menar sig också kunna ”acceptera […] ett annat förhållande med Spanien”. Detta trots att han egentligen fortfarande stöder ett självständigt Katalonien.

Efter att Madrid tillfälligt upplöste Kataloniens autonomi och i samma veva åtalade regionens förra ledarskap för uppvigling har Puigdemont bott i Belgien. Efter ett misslyckat försök att få exil i landet riskerar han nu att överlämnas till Spanien och där ställas inför rätta.

I samband med att Madrid kväste Kataloniens självständighetsiver utlystes även ett nyval i regionen, vilket kommer äga rum i december senare i år. Vilken halva av regionen som kommer att segra i valet, den som är för självständighet eller den som föredrar att stanna kvar i Spanien, återstår att se.

Källa:
Non-independence solution possible for Catalonia – ousted leader Puigdemont


  • Publicerad:
    2017-11-14 07:45