EUROPA. Gårdagens nyval i Katalonien vanns av separatister. Nu lär fortsatt kamp om regionens vara eller icke vara i Spanien att följa.

Efter att Katalonien tidigare i höst förklarat sig självständiga från Spanien tog centralmakten i Madrid makten i regionen och upplöste det lokala parlamentet. Samtidigt utlyste Madrid lokalt nyval.

Under gårdagen hölls så valet och resultatet tyder på att konflikten mellan Katalonien och Spanien kommer att fortsätta. Separatistpartierna vann nämligen en majoritet, 70 och 135, av platserna i det lokala parlamentet. Detta trots att de fick färre antal röster än de prospanska partierna. Anledningen är att Kataloniens valsystem är viktat åt att gynna valkretsar på landsbygden där den katalanska nationalismen är som starkast.

Regionens förre – och numera efterlyste och landsflyktige – president Carles Puigdemont är lycklig över resultatet och menar att ”den katalanska republiken har besegrat monarkin”. Samtidigt menar prospanska partiet Ciudadanos, som blev det största enskilda parti i valet, att självständighetsivrarna ”inte längre kan tala för alla” eftersom att antalet röster för ett enat Spanien trots allt blev fler.

Katalonien skiljer sig från övriga Spanien på ett språkligt, kulturellt och ekonomiskt plan och har länge varit en bångstyrig region med smak för självständighet. Hur hårt separatisterna kommer att vilja och våga arbeta för självständighet efter gårdagens val lär Nordfront få anledning att återkomma till.

Källor:
‘Catalan Republic has beaten monarchy’: Puigdemont claims victory as unionists blame ‘unfair’ law
Splittringen kvarstår i Katalonien


  • Publicerad:
    2017-12-22 13:50