EU-PARLAMENTET. De svenska EU-parlamentarikerna tror att de nationalkonservativa partiernas makt kommer att växa i samband med vårens EU-val.

EU-parlamentet.

De flesta av de nuvarande svenska EU-parlamentarikerna gör, oavsett partitillhörighet, analysen att ”populistiska” nationalkonservativa partier kommer att öka sin makt i samband med EU-valet i maj i år.

— Det finns en stark högerextrem kraft, att likna vid den vi såg i Europa för ett 60-tal år sedan, säger Anna Hedh, (S).

Under hennes 14 år i parlamentet menar hon att hon har sett hur de ”högerextrema vindarna ökat”.

— Tonen i kammaren har blivit mer rasistisk och värderingsfrågorna får ofta stryka på foten, säger Hedh.

Hon får medhåll av flera andra ledamöter, även från partier med helt annan politisk färg.

— Nästa mandatperiod kommer att handla om mörka krafter som var med när andra världskriget tog fart och som reser sig igen, säger den avgående moderata parlamentsledamoten Anna Maria Corazza Bildt.

Fredrick Federley (C) går så långt att framtiden handlar om vilken väg Europa vill gå, mot mer frihet eller mot begränsningar:

— Det är tydligt att det inte längre bara finns ”tvättade” nationalister utan även råbarkade. De har fått kontroll över hela länder, som Polen, Ungern och hjälper till att elda på opinionsströmningar. Ju mer vi bråkar internt desto bättre för Ryssland.

Även veteranen och socialdemokraten Marita Ulvskog tror att det blir en väldigt hård valrörelse.

— De [nationalisterna] menar att EU-samarbetet bara gynnar de mest privilegierade i samhället medan vanliga människor inte gynnas. De satsar på att bli den största gruppen efter valet vilket vore förödande, det vore farligt, säger Ulvskog.

Källa:
Extremhögern vinner mark inför EU-valet


  • Publicerad:
    2019-01-04 11:45