UTRIKES. I veckan öppnades general Francos grav och hans kvarlevor flyttades från mausoleet De fallnas dal till den anonyma kyrkogården El Pardo utanför Madrid.

Francos kvarlevor flyttas nu från Valle de los Caídos (De fallnas dal) i San Lorenzo de El Escorial, Madrid.

Ända sedan hans död 1975 har Spaniens tidigare ledare general Francisco Francos balsamerade lik varit begravt vid det stora mausoleet De fallnas dal, Valle de los Caídos på spanska, som varit ett monument tillägnat de soldater som dog under det spanska inbördeskriget.

I veckan har Francos grav öppnats och hans kvarlevor har fraktats med helikopter från mausoleet till den anonyma kyrkogården El Pardo utanför Madrid där hans hustru ligger begraven.

Det är den sittande socialistiska regeringen som har beordrat flytten av Francos kista. Tanken är nu att De fallnas dal i stället ska bli ett monument för ”fascismens offer”.

— Uppgrävningen av Francos kvarlevor bör få oss att reflektera över vad det betyder för vårt lands image och för demokratin. Unga människor bör förstå att vi aldrig får bli utan demokrati igen, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo i ett uttalande, enligt Reuters.

Beslutet att flytta kvarlevorna har kantats av kontroverser. Tanken var att flytten skulle ske redan i juni, men efter att Francos familj lämnat in protester stoppades flytten temporärt av Spaniens högsta domstol.

Enligt Francos äldsta barnbarn, Francisco Franco y Martínez-Bordiú, har kvarlevorna blivit ett politiskt slagträ i Spanien.

— Jag känner stor vrede eftersom de har använt något så fegt som att gräva upp ett lik, att de använder en kropp som propaganda och politisk reklam, för att vinna en handfull röster före ett val, säger han enligt Reuters.

Enligt en opinionsundersökning från tidningen El Mundo är 43 procent av Spaniens befolkningen för en flytt, medan 32,5 är emot.

General Francisco Franco var Spaniens statschef med titeln ”El Caudillo” (ledaren) 1939–1975.

Francesco Franco (1892-1975).

Källa:
Ny viloplats ska ge Francos offer ro


  • Publicerad:
    2019-10-27 21:25