KANADA När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Kanada fick han träffa en ukrainsk veteran från andra världskriget som sedan utvandrat till Kanada. Veteranen heter Yaroslav Hunka och stred i Waffen-Grenadier-Division der SS.

Under fredagen besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den kanadensiska huvudstaden Ottawa och landets parlament. På plats i parlamentet fick Zelenskyj träffa 98-årige Jaroslav Hunka, som utvandrat från Ukraina till Kanada efter andra världskriget.

Hunka presenterades som en ”ukrainsk-kanadensisk hjälte” som ”stred mot Ryssland och stödjer Ukrainas styrkor än idag” under stående ovationer. Enligt AP hade Hunka stridit i ”Ukrainas första division”, som i själva verket omformats efter kriget från tyska Waffen-Grenadier-Division der SS.

AP:s rapportering om hyllningen av Yaroslav Hunka.

SS-veteranen ska ha bjudits in av det kanadensiska parlamentets talman Anthony Rota, som tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau nu utsatts för hård kritik av judisk makt-grupper. Organisationen ”The Friends of Simon Wiesenthal Center for Holocaust Studies” gick bland annat ut med ett officiellt uttalande där man påstod att Hunkas division ”var ansvariga för massmord av oskyldiga civila med en nivå av brutalitet och grymhet som är ofattbar” samtidigt som man krävde en ”offentlig ursäkt till förintelsens alla offer”.

Anthony Rota har efter de judiska utspelen uttryckt sig ångerfullt och valt att helt ta på sig ansvaret för ”misstaget”.

”Jag vill tydliggöra att ingen, inklusive parlamentarikerna och den ukrainska delegationen, kände till mina intentioner eller mina kommentarer innan jag fällde dem”, skriver Rota i ett skriftligt uttalande. ”Jag vill framförallt erbjuda mina djupaste ursäkter till Kanadas och världens judiska gemenskaper”, står det vidare i talmannens långa ursäkt, som citeras av CTV News.

Trudeau har i efterhand hävdat att han inte kände till något om Hunka eller hans aktiviteter under andra världskriget. Men oppositionsledaren Pierre Poilievre från det konservativa partiet menar att det i grund och botten är premiärministerns ”fel” att parlamentet ”lurades” att hylla en SS-veteran. I ett skriftligt uttalande skriver partiledaren:

Ingen i parlamentet (förutom Justin Trudeau) hade någon möjlighet att bakgrundskontrollera denna individs förflutna innan han hedrades i parlamentet. Utan varning eller sammanhang var det omöjligt för alla parlamentsledamöter (förutom herr Trudeau) att känna till detta mörka förflutna.